TIPY NA VÍKEND: Jarní procházky v zámeckém parku Lány nebo poslední jízda motorákem po původní Buštěhradské dráze

10. březen 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Zámek a park v Lánech

Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky.

Čtěte také

Návštěvníci mohou opět zavítat do rozlehlého zámeckého parku a palmového skleníku z roku 1879 a nově pak od 1. 3. 2023 také do reprezentačního 1. patra. Novinkou je i vstup do parku zdarma a je možné do něj vzít i psy, musí být ale na vodítku.

Do Masarykova salonku nebo Modré jídelny se ale návštěvníci dostanou jenom se vstupenkou. Tu si musí koupit předem, přes oficiální stránky Hradu.

Více na webu Pražského hradu.

Naposledy původní Buštěhradkou

Historický motorák na Pražském Semmeringu

Stará buštěhradské dráha, slavná „stodvacítka“ a její několik desítek let očekávaná a oddalovaná rekonstrukce se konečně rozběhla s neočekávanou rychlostí.

Do ukončení jejího provozu, tak jak ji známe od dob vzniku, zbývá několik málo dní. Pojeďte se naposledy projet původní stopou a to v sobotu 11. března. Začneme prohlídkou a zastavením ve stanici Kladno – Ostrovec a úseku Kladno, Ostrovec – Kladno, jehož historie včetně výpravní budovy na Ostrovci se uzavře v červenci tohoto roku. Ve stanici Kladno můžeme zachytit poslední okamžiky uspořádání stanice jako celku, tak jak ji znáte včetně unikátních stavědel na obou koncích stanice.

Na pražském zhlaví půjde stavědlo „k zemi“ již v červnu tohoto roku stejnou rychlostí, jakou v současnosti mizí kolejiště na Kladně. Nikde jinde kromě Kladna a Smíchova na vás již nezabliká vložené návěstidlo, tak neváhejte a pojeďte.

V závěru cesty před obratem zpět na Kladno nás čeká zastavení v železniční stanici Praha Bubny. Tato stanice včetně úseku do Prahy Dejvic bude mít v tento den před sebou poslední den provozu.

Kapacita je omezená a místa je nutné rezervovat předem na webu pořadatele.

autor: JMys
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.