TIPY NA VÍKEND: Jubilejní 150. ples Vltavanu v Praze nebo Jílovský masopust 2023

27. leden 2023 07:00

Už v pátek večer si můžete jít zaplesat s Vltavanem Praha, nejstarším profesním spolkem, sobota zase nabízí první masopustní veselí ve Středočeském kraji. Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Jubilejní 150. Vltavanský ples

Spolek „Vltavan“ v Praze pořádá v pátek 27. ledna 2023 od 19.00 hodin v sále Smíchovského pivovaru jubilejní ples. K tanci a poslechu zahraje dechová hudba KŘÍDLOVANKA a skupina REGENT Jaroslava Jambora, předtančení předvedou Jana a Antonín Vyhňákovi.

Vltavan v Praze je nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavan“.

Z důvodu velké výstavby vodních děl na řece Vltavě došlo v polovině minulého století k postupnému útlumu až k úplnému zániku voroplavby. Přesto spolek přetrval až do dnešních časů díky obětavosti, vlastenectví a úctě jeho členů k dlouholetým tradicím spolku. Jeho členové žijí bohatým kulturním a společenským životem v Praze, zejména na území Prahy 2. O vážnosti spolku hovoří i to, že pražští primátoři se stávají jeho čestnými členy. V voučasnosti se Vltavani prezentují zejména oblíbenými plesy se slavnostním nástupem v krojích i tradiční výzdobou. 

Od 1. prosince 2022 je české vorařství zapsané na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Jílovský masopust 2023

První masopustní rej ve Středočeském krají se roztančí v sobotu 28. ledna od devíti hodin na náměstí v Jílovém u Prahy.  

Program:

  •  dechová hudba
  •  průvod masek po náměstí
  •  vepřové hody
  •  stánky nejen s občerstvením
autor: JMys | zdroje: Spolek Vltavan Praha , Jílové u Prahy
Spustit audio