TIPY NA VÍKEND: Legiovlak v Sázavě na Benešovsku nebo Porta v Řevnicích

1. červenec 2022

Sázava na Benešovsku je 13. zastávka v rámci letošního putování legionářského vlaku po České republice a zároveň jediná středočeská. Legiovlak je složený z celkem 14. zrekonstruovaných vagonů a v Sázavě ho mohou fanoušci obdivovat až do neděle. Na příznivce folk a country se už těší v Lesním divadle v Řevnicích. V pátek zde začíná už 56. ročník festivalu Porta.

Legiovlak v Sázavě

Jediná letošní zastávka Legiovlaku ve středních Čechách je v Sázavě. Lidé si ho tam mohou prohlédnout až do neděle 3. 7. Uvidí třeba polní poštu, těplušku nebo plukovní prodejnu. Každou hodinu jsou o víkendu komentované prohlídky, samozřejmě stejně, jako samotná prohlídka vlaku, jsou zdarma. Vlak je o víkendu návštěvníkům přístupný od 9 -19 hodin.

Více o prohlídce Legiovlaku si můžete poslechnout v reportáži.

Legiovlak - nádraží Sázava

Legiovlak má aktuálně 14 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného a dvou vozů plošinových.

PORTA 2022

U diváků na Portě měla úspěch nejen píseň Výhybkář

V Lesním divadle v Řevnicích se festival koná po už čtrnácté, letošní 56. ročník od 1. do 3. července.

Na festival trampské a country muziky se letos přihlásilo 230 soutěžících, dvakrát více než loni, kdy jich pořadatelé zaznamenali 122. Do finále Porty postoupilo 13 finalistů a 14 semifinalistů, kteří se na II. scéně Porty představí semifinálové porotě, jež vybere dva další finalisty interpretační soutěže.

V roli hostů se letos představí například Nezmaři, Irisch Dew, Ponožky pana Semtamťuka, Malina Brothers, Petr Kocman a host Petra Černocká, Michal Horák, Tomáš Linka a Přímá linka, Tereza Balonová nebo skupina Jelen.

Organizátoři zařadí také vzpomínku na Františka Nedvěda, který zemřel loni 18. července ve věku 73 let.

autoři: Honza Macoun , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.