TIPY NA VÍKEND: Mše Jakuba Jana Ryby v Rožmitále pod Třemšínem nebo Adventní prohlídky na Kačině

23. prosinec 2022 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Česká mše vánoční "Hej, mistře" Jakuba Jana Ryby

Kostel ve Starém Rožmitále, kde poprvé zazněla Rybova Česká mše vánoční

Česká mše vánoční „Hej, mistře“ Jakuba Jana Ryby v podání zpěváků a hudebníků z Rožmitála a okolí bude provedena 24. prosince ve 22 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále při mši svaté o vigilii slavnosti Narození Páně, která je každoročně obětována za Jakuba Jana Rybu a jeho rodinu.

Česká mše vánoční zde zaznívá jako doprovod půlnoční bohoslužby, k níž byla samotným Jakubem Janem Rybou v roce 1796 zkomponována. Je prováděna na autentickém kůru starorožmitálského kostela, na původních varhanách, na něž autor jako zdejší regenschori hrával v létech 1788-1815.

Na svátek sv. Štěpána 26. prosince v 17 hodin zazní Česká mše vánoční „Hej, mistře“ v městském kostele sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále beze mše svaté jako duchovní koncert se zpěvem koled na závěr. Lidé ji mohou slyšet také 1. ledna při mši svaté o slavnosti Matky Boží Panny Marie ve 14 hodin v kostele sv. Maří Magdalény v Bohutíně.

Adventní prohlídky na zámku Kačina

Zámek Kačina

Přijďte si odpočínout od televize a cukroví na Kačinu od 26. 12. až 30. 12. 2022. Prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem mají své kouzlo a procházka v něm je příjemná. Poutavé povídání našich průvodců Vás přenese do doby, kdy se v zámku procházel hrabě s hraběnkou, kdy v zámecké kuchyni vonělo připravované pohoštění. Krásnou tématickou výzdobu a vyprávění doplní připravované výstavy se zimní tématikou.

Otevírací doba je vždy od 9. do 16. hodin.

autor: JMys | zdroj: Rožmitál pod Třemšínem
Spustit audio