TIPY NA VÍKEND: Pohádkové prohlídky zámku Radim na Kolínsku nebo výroba masopustních masek v Hlásné Třebáni

20. leden 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Zimní prohlídky zámku Radim na Kolínsku 

Zámecká věž a hlavní vchod

Zámek Radim je renesanční sídlo střední šlechty s ojedinělou architekturou saské renesance, která se dochovala v původním stavu, nezasaženém třicetiletou válkou ani barokizací. Je vybaven renesančním mobiliářem, dovezeným z jižní Itálie, Francie, Španělska, Německa, Anglie, Skotska, Irska (i z jiných zemí napříč světem).

Malebné prostředí zámku nabízí tři hlavní prohlídkové okruhy. Pro všechny návštěvníky Hospodářský a správní život renesančního zámku a Reprezentační místnosti renezanční šlechty.

Kuchyně babušky Jagušky

Pro děti je připravený speciální dětský okruh, který sestává z prohlídky ložnice princezen, společenské místnosti a ložnice černokněžníka. Děti si přitom mohou zapůjčit stylový dobový kostým a dokonce i dětské brnění (ve zbrojnici a pouze v zimních měsících).

Od září 2022 do června 2023 má zámek Radim otevřeno o víkendech a státních svátcích. Prohlídky probíhají od 11, 13, 15 hodin (pro 6 a více osob po dohodě otevře kdykoliv).

Více informací najdete na webu zámku Radim.

Není maska jako maska

Medvěd - tradiční masopustní maska

Výtvarný workshop na výrobu masopustních masek v Hlásně Třebáni na Berounsku

Blíží se čas masopustu. A průvod má v Hlásné Třebani již tradici. A jak na tom jsou masky? Přijďte si tu svojí vyrobit. Pomáhat vám při tom budou zkušené výtvarnice a pokud se včas přihlásíte a napíšete, jakou masku si představujete, zajistí vám zde i nejvhodnější materiál.

V ceně workshopu budete mít materiály a drobné občerstvení. Nutné je ale přihlášení na artclubferdinand@gmail.com nebo na tel.:602342542

Tvořit se bude v sídle LiLLi Design a Art Clubu Ferdinand

Podrobné informace najdete zde.

autor: JMys | zdroje: Výstaviště Lysá nad Labem , Zámek Loučeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.