TIPY NA VÍKEND: Vánoce v hornickém domku v Příbrami nebo Den otevřených dveří na zámku Lány

9. prosinec 2022 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Vánoce v hornickém domku v Příbrami

Vánoční atmosféru v typickém hornickém obydlí, vůni pečiva, lidové popěvky, tradiční výzdobu i um tvůrců lidových řemesel. To všechno mohou návštěvníci zažít v Hornickém muzeu v Příbrami až do 16. prosince.

Ve svátečně vyzdobeném hornickém domku nahlédnou pod ruce šikovným řemeslníkům a původní vánoční zvyky a další rukodělnou tvorbu si sami také vyzkouší. Čeká na ně pečení reliéfních perníků, zdobení perníčků, malování betlémových figurek nebo tvorba korálkových ozdob. Vžijí se tak do nálady doby před sto a více lety, kdy se hornická rodina chystala na příchod Vánoc.

Ve stejném termínu bude pro zájemce o hornické tradice připravena také ukázka pracovního Štědrého dne – tzv. Štědrovečerní šichta odehrávající se v areálu dolu Anna ve slavnostně vyzdobené Prokopské štole.

Otevřeno pro veřejnost je o víkendech od 10:00 do 17:00.

Více informací zde.

Den otevřených dveří na zámku Lány

Zámek Lány - pohled z parku

Správa Pražského hradu srdečně zve v době adventního času ve dnech 9. - 11. prosince 2022 a 16. – 18. prosince 2022 na návštěvu a prohlídku zámku Lány. Otevírací doba bude v pátky od 12:00 do 16:00 hodin a v soboty a neděle od 10:00 do 16:00 hodin. Návštěvníci budou do zámeckého areálu vstupovat hlavní branou číslo jedna. Vstup je zdarma.

Již 101 let se v tomto krásném prezidentském sídle odehrávají klíčová rozhodnutí, která ovlivňují chod československých a českých dějin.

Přijďte se podívat na místa, která vás potěší v letošním předvánočním čase. Přístupné budou také Masarykova pracovna s vánoční výzdobou, Žlutý salon se štědrovečerní tabulí rodiny T. G. Masaryka, Modrá jídelna, Sloupová hala, Hudební salonek se svátečními tóny a další prostory zámku.

V knize Zámek Lány 600 let historie najdete historickou fotografii, která zachycuje prezidenta Masaryka, jak vyjíždí na Hektorovi ze zámecké brány


Dekoratéři a zahradníci Pražského hradu a zámku Lány vás zajisté překvapí vánoční výzdobou celého objektu.

K duchovnímu zastavení vás zve také rokoková kaple Nejsvětějšího Jména Ježíš, která od roku 1850 slouží jako lánský farní kostel. V loňském roce byl kostel otevřen po rozsáhlé tříleté rekonstrukci a vy zde můžete obdivovat dřevěný betlém z doby kolem roku 1900 a mnohé další památky jako například sošku Pražského Jezulátka.

Po dobu otevření zámku Lány je pro vás zajištěno také občerstvení. Lánské restaurace a cukrárna budou mít pro vás připraveny stánky s občerstvením v zámeckém parku v místech tzv. zámečku u východu z areálu.

Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu umožní i chráněným dílnám, aby mohly nabídnout návštěvníkům své výrobky. Ke koupi budou také knižní publikace z produkce Pražského hradu.

Neplacené parkoviště je zajištěno do vyčerpání kapacity naproti zámku a v areálu Školního zemědělského podniku Lány.

autor: JMys | zdroj: Hornické muezum Příbram. Správa Pražského hradu
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.