TIPY NA VÍKEND: Veletrh Chovatel v Lysé nad Labem nebo Vánoční výstava historických betlémů, ozdob a tvořítek v Mělníku

18. listopad 2022 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Veletrh Chovatel v Lysé nad Labem

Celostátní výstava drobného zvířectva se na výstavišti v Lysé nad Labem koná od 18. do 19. listopadu. 

Veletrh Chovatel - Výstaviště Lysá nad Labem

Můžete se těšit na:

  • bodované expozice králíků, holubů, drůbeže a morčat
  • ukázkové expozice exotického ptactva a zpěvných kanárů, ušlechtilých koček
  • doprovodné expozice pro děti
  • mistrovství ČR v chovu drobného zvířectva
  • bohatý doprovodný program

OTEVÍRACÍ DOBA:
pátek 11 - 18 hodin
sobota 9 - 16 hodin

Více informací najdete na webových stránkách Výstaviště Lysá nad Labem.

Historické betlémy, ozdoby a dárky - výstava Mělník

Betlém s figurami v podobě místních obyvatel

Vánoční výstava se koná v Regionálním muzeu Mělník od 19. 11. 2022 do 30. 12. 2022  a je otevřena denně kromě pondělí v časech 9-12 a 12:30 - 17 hod.

Vánoční výstava představí unikátní vyřezávané a ručně malované betlémy z let 1840–1940. Většina těchto dřevěných betlémů je postavena do prosklených skříněk. Větší část vystaveného souboru betlémových figurek pochází z podhůří Jeseníků a Orlických hor – z městečka Králíky a okolí, kde vznikaly jedny z nejkrásnějších českých betlémů.

Další typy starých betlémů jsou vyrobeny z reliéfního papíru, potištěného technikou litografie. Jsou to buď oblíbené skládací, nebo reklamní betlémy z období první Československé republiky, jejichž reprinty si můžete na výstavě zakoupit. Nejstarší z papírových betlémů je ručně malovaný Ústecko-orlický betlém z doby kolem poloviny 19. století.

Historická vánoční dekorace je na výstavě zastoupena především velkou sbírkou nejrůznějších skleněných ozdob na stromeček. Mezi vánočními ozdobami jsou zastoupeny také jedny z nejstarších koulí z foukaného skla se stáčenými drátky a kolekce barevných papírových ozdob z první třetiny 20. století.

Formičky na vánoční cukroví i dárky z počátku století

K adventu našich prababiček neoddělitelně patří zdobné formičky a vykrajovátka z lisovaného plechu na cukroví, perníčky a domácí vánoční čokoládu. Pozornosti každé hospodyňky jistě neunikne nádobí a náčiní na vaření i pečení nebo perníkovky – pestré obrázky na vánoční perníky.

Návštěvníci výstavy se například dozví, jaké dárky a hračky mohly děti najít pod vánočním stromečkem, osvětleným pomocí elektrických vánočních svíček z počátku 20. století, z doby vynálezce Františka Křižíka. Technickou zajímavostí výstavy jsou ukázky historického osvětlení a různých typů litinových stojanů na vánoční stromky. Nechybí ani oblíbená součást zimních radovánek – funkční historické sáňky. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek autora výstavy, pana Miroslava Smahy, historika umění, sběratele a zakladatele Muzea technických hraček Velvary.

autor: JMys | zdroje: Výstaviště Lysá nad Labem , Regionální muzeum Mělník
Spustit audio