TIPY NA VÍKEND: Vraťte se v čase do Války růží v Kolíně nebo se vydejte na pochod Praha - Prčice

20. květen 2022

V sobotu 21. května 2022 se v areálu kolínské Jízdárny odehraje další ročník historických projektů, letos pod názvem Válka růží. Stejný den se koná také 55. ročník nejznámějšího organizovaného turistického a dálkového pochodu v České republice Praha–Prčice.

Válka růží v Kolíně

V sobotu 21. května 2022 se v areálu kolínské Jízdárny odehraje 26. ročník kulturně – historických projektů, které mají tradici více jak čtvrt století. Letošní ročník se koná pod názvem Válka růží.

Čtěte také

Tyto akce bývají hojně navštěvovány nejen obyvateli Kolína a kolínského regionu, ale i milovníky historie z mnoha koutů naší země. Témata projektů se pravidelně mění aby neztratili na atraktivnosti .

I proto diváci těchto akcí mohli v minulosti shlédnou rekonstrukce historických příběhů z dějin Čech, Německa, Francie, Maďarska, Skotska, Rakouska, Belgie, Polska, Itálie a dalších evropských zemí.

Letošní téma je věnováno Anglii, která je považována za kolébku rytířství.

Program tohoto projektu pro malé i velké návštěvníky:

V 11. hodin vyrazí z kolínské jízdárny kostýmovaný průvod několika set šermířů na průvod městem ,zakončený rytířským turnajem a korunovací nového krále na Karlově náměstí.

Od 11.30 se otevře v areálu kolínské jízdárny za nemocnicí dobové tržiště s více jak 50 stánky.

Bitvy a rytířské souboje skupiny historického šermu Pánů z Kolína

Na diváky zde čeká mnoho řemesel, zajímavého zboží a atrakcí, jako například medovina, keramika, kovárna, střelnice z kuší, ražba mincí, tvořivé dílničky pro děti a mnoho dalšího.

Od 15 hod, vypukne rekonstrukce historické. bitvy s názvem Válka růží, která zavede malé i velké návštěvníky do Anglie mezi let 1455-1485.

Pochod Praha-Prčice

44. ročník pochodu Praha-Prčice

Pochod Praha-Prčice je nejznámější organizovaný turistický a dálkový pochod v České republice, jehož historie sahá do roku 1966. Pořadatelem je odbor KČT Praha–Prčice, který vznikl roku 1991 z řad dosavadních pořadatelů pochodu, z výboru turistiky MV ČSTV Praha.

Čtěte také

Letošní 55. ročník nabízí celkem 51 různých tras z Prahy a středočeských měst a obcí. 55. ročník se uskuteční v termínu 21. 5. 2022.

Věnujte pozornost velkým změnám zejména v dopravě a při registraci. Protože letos probíhá výluka železničního provozu mezi Olbramovicemi a Chotovinami, byli organizátoři nuceni se uchýlit k regulačním opatřením včetně omezení počtu pochodníků.

autor: JMys | zdroje: SHS Paní z Kolína , Praha-Prčice.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.