TIPY NA VÍKEND: Výstava NATURA VIVA na výstavišti v Lysé nad Labem a oslavy 70. výročí LIAZu v Mnichově Hradišti

25. květen 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

NATURA VIVA 2023

Od čtvrtka 25. května do neděle 28. května se na výstavišti v Lysé nad Labem koná již 28. ročník výstavy myslivosti, rybářství, včelařství a pobytu v přírodě. Součástí výstavy je bohatý doprovodný program.

Jediná výstava pro myslivce, rybáře a včelaře v Česku chystá i letos mnoho novinek.
Můžete se těšit na jedinečnou přehlídku raritních trofejí jelenů, poprvé na lyském výstavišti uvidíte také vyjímečnou výstavu Taxidermy - čeští preparátoři přivezou do Lysé soutěžní instalace z posledních mistrovství Evropy Salcburku a Budapešti.

V pátek se bude konati Den s Lesy ČR a bude se slavit 100. výročí Českomoravské myslivecké jednoty. O odborný i zábavný program se postará časopis Myslivost. Na vnitřním pódiu v hale B - uvidíte mistrovství ve vábení jiných druhů zvěře, loveckou hudbu, trubače, kynology, sokolníky i vábiče.

Nebudou chybět ani expozice Českého rybářského svazu a Českého svazu včelařů, dále ČZU fakulty lesnické a dřevařské a samozřejmě nepřehlédnutelná expozice Lesů ČR s nejlepšími trofejemi.

Vystavovatelé také přivezou nové modely kulovnic, brokovnic a malorážek, termovize, optiku, špičkové oděvy a obuv do přírody, posedy, nože a doplňky, které potěší každého lovce.

Doprovodný program nabízí kromě jiného i ukázky sokolnictví, vábení, loveckou kynologii a loveckou lukostřelbu.A na své si přijdou i děti.

Podrobný program naleznete na webu výstavy.

70 let LIAZu v Mnichově Hradišti

V sobotu 27. května do Mnichova Hradiště zamíří každý, kdo chová v srdci dnes již neexistující značku nákladních vozů LIAZ. Velkou celodenní akci (9:00 až 24:00 hodin), jejímž cílem je připomenout význam Libereckých automobilových závodů, pořádá město společně s Klubem Mn. Hradiště s.r.o., Muzeem města Mnichovo Hradiště a organizátory veteránských srazů majitelů vozů Škoda a LIAZ. Těšit se můžete na desítky veteránů všech výrobních řad, na setkání s účastníky Rally Dakar, na výstavy, filmové promítání, koncerty a mnoho dalšího.

Více než 90 nákladních aut: první a poslední vozy, dakarské speciály a prototypy

Čtěte také

Potvrzený je nejstarší vyrobený vůz Škoda 706 RO, který z bran závodu vyjel 2. ledna 1953, i poslední vůz Liaz 111.154 Dakar postavený jako doprovodné vozidlo pro Martina Macíka na Rally Dakar 2004 a dokončený 5. září 2003. Akce je spojená s evropským srazem majitelů nákladních vozů značek Škoda a LIAZ, a vozy tak budou k vidění takřka po celém městě. V Palackého ulici, na parkovišti U Karlových Varů, na dopravním terminálu a na vlakovém nádraží, v litých domcích (ulice Na Výsluní a Polní), před městským kinem nebo v bývalém areálu LIAZu. Těšit se však můžete i na jejich dynamickou prezentaci v podobě spanilých jízd.

Prohlídka někdejšího výrobního závodu a další místa, kudy kráčela historie LIAZu

Historickým autobusem Škoda 706 RTO se bude možné podívat i do míst, kde se liazy půl století montovaly.

Čtěte také

Díky spolupráci se současným vlastníkem areálu se zájemci svezou celým komplexem, uvidí staré objekty včetně budovy někdejší textilky, nové haly, trosky komína odstřeleného vloni v říjnu a budou si moct vystoupit a vyfotit se u haly s typickou zubatou střechou. Na palubě autobusu si k tomu vyslechnou komentář průvodce, který upozorní na mnohé zajímavosti.

Vedle závodu a Masarykova náměstí, které je hlavním dějištěm akce, budou pro zájemce připravená ještě zastavení na vlakovém nádraží, odkud v minulosti liazy mířily po železnici nejčastěji do světa, v městském kině v ulici Ivana Olbrachta, kde se bude po celý den ve smyčce promítat nový střihový film o LIAZu obsahující i dosud nepublikované materiály ze soukromých archivů, a v tzv. litých domcích, tedy v lokalitě mezi ulicemi Na Výsluní a Polní, která vznikla v rámci budování bydlení pro zaměstnance továrny.

Další informace najdete na www.mnhradiste.cz/LIAZ, nebo pod událostí 70 let LIAZu v Mnichově Hradišti na FB města.

autor: JMys | zdroje: Výstaviště Lysá nad Labem , Město Mnichovo Hradiště
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.