TIPY NA VÍKEND: Výstava Orli na válečném nebi ve Slaném nebo Den otevřených dveří vodní elektrárny v Brandýse nad Labem

10. únor 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Výstava Orli na válečném nebi - Vlastivědné muzeum ve Slaném

Od 10. února do 23. dubna 2023 zve muzeum na novou výstavu Orli na válečném nebi, která byla zahájena ve čtvrtek 9. února v 17 hodin ve výstavní síni muzea a představuje originální leteckou výstroj amerického armádního letectva z období 2. světové války.

Výstava nabídne nejen nahlédnutí do historie vývoje leteckého vybavení jak pro piloty stíhaček, tak bombardérů, ale ukáže návštěvníkům i výstroj a vybavení pro přežití, záchranné čluny, útěkové mapy, kompasy a mnohé další.

Ukázka z výstavy Orli na válečném nebi

Dočkají se také ikonických malovaných kožených bund A-2 či vycházkových uniforem, jejichž majitelé zasáhli do bojů na různých válečných frontách, a osobních předmětů letců, spojených například s prvním náletem na Schweinfurt, prvním náletem bombardérů B-29 na barmský Rangún, nebo prvním atomovým bombardováním.

Nebyla opomenuta ani letecká válka nad Protektorátem Čechy a Morava a v rámci tohoto tématu tragický sestřel letounu B-17 poblíž letiště ve Slaném.

Na výstavě se podílí přední domácí sběratelé a historici, například Viktor Plas, Miroslav Seifert, Pavel Čermák nebo Pavel Krejčí z webu Letecká badatelna.

Více na webu pořadatele.

Den otevřených dveří vodní elektrárny

Vodní dílo Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Historické unikáty i moderní technologie. To vše mohou vidět návštěvníci, pokud zavítají na Den otevřených dveří vodní elektrárny v Brandýse nad Labem. Ten se koná v sobotu 11. února od 10. do 15. hodin

Vodní elektrárna prošla loni kompletní rekonstrukcí. Je vybavena nejmodernější technologií, která zvýšila její výkon o třetinu. Unikátní stroje ze 30. let minulého století se ale zachovaly v prostorách elektrárny. A tak máte jedinečnou možnost seznámit se s historií i současností.

Komentované prohlídky potrvají zhruba hodinu a začnou vždy v celou. Pokud si chcete zajistit prohlídku na konkrétní čas, napište na info@hatcom.cz.

Více zde.

autor: JMys
Spustit audio