TIPY NA VÍKEND: Výstava Podzimní zemědělec a Středočeské dožínky v Lysé nad Labem nebo Železniční den v Příbrami

7. říjen 2022

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Výstava Podzimní zemědělec v Lysé nad Labem

Drobní zahrádkáři si na výstavišti přijdou na své

Na výstavišti v Lysé nad Labem bude od 6. do 9. října probíhat výstava PODZIMNÍ ZEMĚDĚLEC 2022. Souběžně s touto výstavou také celostátní výstava hospodářských zvířat NÁŠ CHOV vč. prodejní výstavy drobnochovatelů.
V sobotu 8.10. se můžete také těšit i na STŘEDOČESKÉ DOŽÍNKY s tradičním dožínkovým průvodem. A v hale C bude probíhat Holštýnský šampionát, Charolais & Simmental show.

Doprovodný program pro děti

Zemědělský svaz vás zve v rámci Národního holštýnského šampionátu na naučný stánek Zemědělství žije! Naučně zábavný program bude pro děti připraven na celý čtvrtek 6. října od 9:00 do 17:00 na Výstavišti v Lysé nad Labem v hale C. A na co se můžete těšit?

Která zvířátka patří mezi hospodářská?

Pro děti bude připravený model krávy v životní velikosti, kde si děti vyzkouší dojení. Nachystaný bude i model farmy, děti tak uvidí, jak to ve stáji skutečně vypadá.
Dále pro Vás budou připraveny poznávací soutěže: poznávání semen, plodin, zvířat a strojů, přiřazování potravin – kráva – mléko, prase – maso, pšenice – mouka… U plachty Cesty potravin se např. dozvíte, co všechno je potřeba na poli zajistit, než vyrostou brambory.
Projít si můžete i naučnou stezku, která má 14 stanovišť.

Na předvadišti bude od 9:45 připraven další doprovodný program v podobě diskusí s chovateli na témata:
• Jak to chodí na výstavách
• mléce
• Pohoda zvířat
• Hnůj – poklad ze stáje
Diskuse budou probíhat v mezičase mezi jednotlivými koly soutěží dětí s telátky a juniorů s jalovicemi. Mladá generace začínajících chovatelů zde bude mít soutěž v předvádění telat/jalovic.

Železniční den PID v Příbrami v sobotu 8. 10. 2022

Legendární Bardotka

V sobotu 8. října 2022 se uskuteční ve spolupráci s městem Příbram, Českými dráhami a dalšími subjekty středočeský den PID v Příbrami. Téměř po celý den od 10:00 do 18:00 se můžete těšit na jízdy historickými vlaky, autobusy a doprovodný program na vlakovém nádraží a s možností návštěvy řady zajímavých míst v Příbrami a okolí.

Historické vlaky budou jezdit na trase Praha – Jince – Příbram – Březnice a také na vlečce do příbramských kovohutí. Jezdit bude historická patrová jednotka Bpjo s lokomotivou řady 749 (Bardotka) a motorový vůz řady 854 v retronátěru.

Před vlakovým nádražím můžete také nasednout do jednoho ze tří historických autobusů, které Vás na 4 linkách rozvezou po zajímavých místech v okolí, například Památník Antonína Dvořáka, Hornické muzeum Příbram, Svatá Hora nebo na Vyhlídkovou věž Řimbaba, kterou můžete navštívit včetně areálu dolu Řimbaba. Všechny tyto autobusy budou cestující vozit zcela zdarma a navíc se v nich budou rozdávat slevenky, díky kterým můžete na vstupné do všech zajímavých míst využít slevu 50 %. Těšit se můžete na jízdu Škodou 706 RTO, Karosou C 734 a kloubovou Karosou B 961.

Na vlakovém nádraží v Příbrami na Vás také budou čekat stánky s občerstvením, skákací hrad pro děti, prezentace chystané integrace MHD Příbram do systému PID a stánky s propagačními předměty s dopravní tématikou. Nejenom děti, ale i vy si můžete vyzkoušet také pákovou drezínu, která bude jezdit na koleji vedle vlakového nádraží.

autor: JMys | zdroje: Výstaviště Lysá nad Labem , PID
Spustit audio