TIPY NA VÍKEND: Zažijte tramping v Muzeu v Jílovém u Prahy nebo zkuste projekt Pěšky městem

31. březen 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Tramping stále žije!

Jílové u Prahy je bránou do dolního Posázaví a dolní Posázaví je jednou z kolébek trampingu. Proto se Regionální muzeum v Jílovém u Prahy kromě specializace na těžbu ZLATA věnuje také historii trampingu.

Z toho důvodu vznikl projekt nové expozice, která nabídne řadu možností, jak atraktivně prezentovat veřejnosti historii i současnost trampingu. Návštěvníci si tak mohou v rámci prohlídky posedět na verandě stylového srubu s vyhlídkou na Vltavu, pročíst si trampské časopisy, prohlédnout si interiér chaty a nechybí zde ani kadibudka – nezbytná výbava lesních obydlí. Znalci trampských osad si užijí velkou interaktivní mapu s osadami a jejich popisy. Možná si tam někdo najde i tu svoji.

Z vystavených exponátů zaujme např. originální klobouk Gézi Včeličky, na němž si zaznamenával exotické země, které při svých cestách navštívil, nebo kytara Jarky Mottla a Tonyho Linharta. Dále zde návštěvníci uvidí poháry ze sportovních utkání např. z mistrovství hokeje z roku 1935, či z mistrovství v nohejbalu. V dotykové obrazovce se mohou návštěvníci pobavit při prohlížení trampských vtipů a povídek. Za zmínku jistě stojí nejstarší dochovaný vtip z roku 1925. Unavený návštěvník může posedět u osadního ohně a pustit si hudební hity dle vlastního výběru. Zvídavé děti si mohou vyzkoušet, jak virtuálně sbalit tornu nebo uvařit guláš.

Více informací a otevírací doba na webu muzea.

Pěšky městem

Organizace Pěšky městem, která pořádá každoroční zářijovou výzvu Pěšky do školy, se rozhodla školáky rozchodit i v průběhu jara.

Zachraň klima s Onl@jnem

Výzva je určena pro třídy nebo rozličné týmy (např. (pra)rodiče s dětmi, parta kamarádů), které si letos mohou vybrat libovolný dubnový týden, ve kterém se do ní zapojí. Výměna automobilové dopravy za chůzi, kolo nebo např. koloběžku umožní třídám a týmům po jejím skončení spočítat, kolik CO2 za dané období dohromady ušetřili. Pro děti, které své názory na přírodu, pohybové aktivity nebo na okolí jejich školy natočí na video, budou připraveny i věcné ceny.

I letos Pěšky městem využívá jako maskota jarní výzvy Onl@jna, postavu, která se dostala z dětmi stále častěji obývaného digitální světa ven na čerstvý vzduch a chce pomáhat chránit planetu Zemi. Hlavní ambasadorkou letošní výzvy je lyžařka Šárka Strachová.

Více informací na webu pořadatele.

autor: JMys
Spustit audio