Tisíce dobrovolníků v celém Česku sčítaly ptáky v pátém ročníku Ptačí hodinky

8. leden 2023 14:00

Do sčítání ptáků se v letošním roce zapojili opět dobrovolníci z celého Česka. Sčítají ale i odborníci, například Lucie Hošková z České společnosti ornitologické, která ptáky už tradičně počítá v Roztokách u Prahy.

"Tak na to, že je takové teplé počasí, tak to není zas tak špatný. Máme sečteno teď asi 10 koňader, které jsme tady viděli najednou. To musíme sčítat tak, abychom se vyhnuli tomu, že nějaké ptáky sečteme dvakrát. No a máme tady tři modřinky a dokonce sýkora babka se objevila. A to je taková míň nápadná sýkorka, kterých bývá míň. A udělal nám radost stehlík. To je takový hodně barevný ptáček. Přiletěl jeden, ale na to se vždycky tak hezky kouká. No uvidíme, co bude dál. Zatím se ještě neukázali brhlíci. Ti tady bývají vlastně vždycky," popisuje aktuálně probíhající sčítání Lucie Hošková.

Čtěte také

Ptačí hodinka je dlouhodobý program České společnosti ornitologické, pomocí kterého chtějí ornitologové zjistit více o chování a populacích ptáků přezimujících v České republice. Program je určený pro širokou veřejnost a je vhodný pro každého, i bez předchozích zkušeností se sčítáním ptáků. Výsledky všech uplynulých ročníků jsou k dispozici na webu ptacihodinka.cz/vysledky

Metodika sčítání byla letos stejná jako v předchozích letech. „Z jednoho místa po dobu jedné hodiny zapisujeme u každého druhu vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku jako nejvyšší počet pozorovaný v jeden okamžik. Tím se vyhneme tomu, že bychom nějakého ptáka započítali dvakrát. V úvahu přitom bereme všechny ptáky, které během své hodinky spatříme. Nejen ty, kteří přistanou přímo na krmítku,“ vysvětluje koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín.

A co když během sčítací hodinky na krmítko žádný pták nepřiletí nebo je ptáků málo? „I tyto údaje nás zajímají a jsou pro nás velmi důležité. Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ zdůrazňuje Belfín.

Průběžný stav sčítání bude k dispozici na webu ptacihodinka.cz. Lidé mají čas k vložení výsledků online do 15. ledna. Účastníci Ptačí hodinky po vyhodnocení obdrží e-mailem profil jejich krmítka s výsledky. Účastí v Ptačí hodince se lidé zařazují do losování o ceny. ČSO vylosuje 15 výherců, kteří obdrží hodnotné ceny, jako je dalekohled, příručka k určování ptáků či krmítko.

autoři: Markéta Vejvodová , JMys | zdroj: Česká společnost ornitologická
Spustit audio