Tisíce lidi proudí každý den do Národního muzea. Musí si odstát až dvouhodinovou frontu

12. listopad 2018

Přesně 15 dní je po rekonstrukci otevřená historická budova Národního muzea v Praze. A zájem o prohlídku budovy a výstav uvnitř ale v žádném případě nepolevuje.

Denně do budovy proudí tisíce lidí, zvlášť nabito je o víkendech. Možná je to i kvůli tomu, že bylo muzeum sedm let zavřené nebo že jsou prohlídky až do konce roku zdarma.

Náš redaktor Radek Duchoň vyrazil do terénu zeptat se zájemců, odkud přijeli a jak dlouho už čekají ve frontách. „Nevzdáme to. Přijeli jsme zdaleka, až z Prostějova. Vidíme to na dvě hodinky,“ řekla jedna rodina na konci dlouhé řady.

Redaktor zkusil frontu odkrokovat, aby určil její délku. Napočítal 192 kroků, což je podle něj přibližně 150 metrů. Řada lidí se točí kolem pravého rohu budovy, takže vypadá jako velké dlouhé písmeno „L“.

Na čekání návštěvníků dohlíží jeden zaměstnanec muzea. „Lidé jsou naštěstí docela spořádaní,“ řekl redaktorovi. O historickou budovu však nemají zájem jen Češi. Na místě byla slyšet také němčina, angličtina a ruština.

Zájemci si čekání ve frontách krátí různě. Většinou však čtením, surfováním na mobilu, povídáním nebo se chodí občerstvit do blízkého podchodu, kde jsou krámky s jídlem a pitím.

autoři: Radek Duchoň , jp
Spustit audio