Titul Farma roku 2020 získala rodina Cihlářových ze středočeských Milošovic

7. prosinec 2021 11:00, aktualizováno

Asociace soukromého zemědělství ČR vyhlásila pět finalistů 19. ročníku soutěže Farma roku. Vítězem se stala pětičlenná rodina Cihlářových z Farmy Milošovice, která hospodaří po vzoru svých předků.

Rodinné farmy tvoří jeden ze základních pilířů venkova, poskytují řadu stabilních pracovních míst, starají se o zajištění kvalitních potravin na náš stůl a v neposlední řadě pečují o naši krajinu. Jejich velkou devízou je přizpůsobení se podmínkám v místě, kde žijí a hospodaří, a kde se této činnosti věnovali již jejich předci. A přesně takové jsou i farmy oceněné v 19. ročníku soutěže Farma roku.

Slavnostní vyhlášení soutěže Farma roku 2020  - rodina Cihlářových

Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže Farma roku 2020, které se konalo v Divadle ABC, bylo Asociací soukromého zemědělství oceněno pět finalistů, absolutním vítězem se stala pětičlenná rodina Cihlářových z Farmy Milošovice.

„Myslím ale, že vlastně každý finalista Farmy roku je vítězem! Všechny tyto rodinné farmy totiž přirozeně a veskrze originálním způsobem prokazují, že jejich způsob života v rodinném kruhu těsně spojený s podnikáním na společném majetku je nejen životaschopným modelem s mnoha přesahy pro české zemědělství, ale může také působit pro část veřejnosti i jako určitá inspirace na životní štěstí a vnitřní trvalé naplnění. A osobně toto cítím jako asi největší přínosy naší soutěže,“ říká předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek.

Rodina Cihlářových z Farmy Milošovice

Titul Farma roku 2020 letos tedy putuje do Středočeského kraje k rodině Cihlářových z Farmy Milošovice. Ta v obci na rozhraní Kutnohorska, Benešovska a Havlíčkobrodska hospodaří po vzoru svých předků, jež se tu sedlačině věnovali po několik staletí.

Rodina Cihlářových je důkazem, jak obrovským přínosem v mnoha směrech může být i hospodářství se sedmdesátihektarovou výměrou a méně než sto kusy skotu. Se svými holštýny, předváděnými všemi třemi dětmi včetně nejmladší, desetileté Káji, dosahují četných titulů na oblastních i národních výstavách.

Výrobky z rodinné farmy Cihlářových

Pro skvělé mléčné výrobky od maminky Mirky si zvykli jezdit na statek lidé z širokého okolí. A recept? Pravé selské smýšlení, láska k rodné hroudě a zvířatům, nadšení, optimismus a opravdovost čišící z přesvědčení o správnosti zvolené cesty.

Příběh rodiny Cihlářových, jejíž předci patřili mezi starousedlíky obce Milošovice, si můžete přečíst na webu Asociace soukromého zemědělství.  

autor: JMys | zdroj: Asociace soukromého zemědělství ČR
Spustit audio