Titul Komedie roku 2019 získalo Městské divadlo Kladno za inscenaci „Hra, která se zvrtla“

28. leden 2020 18:50

Na jubilejním 20. ročníku Grand festivalu smíchu v Pardubicích zvítězila britská inscenace v režii Jaroslava Slánského „Hra, která se zvrtla“. Rozhodla o tom nejen odborná porota, ale také diváci. Ti na velké scéně Východočeského divadla mohli vidět sedm komedií, které v minulém roce vznikly na českých a moravských jevištích profesionálních divadel.

Z Grand festivalu smíchu si Městské divadlo Kladno odváží také Cenu odborné poroty a Jiří Š. Hájek zvítězil v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon festivalu. Festival smíchu udělil i další ceny, například Cenu Génia smíchu, kterou si převzal divadelník Jan Schmid ze Studia Ypsilon. A potřetí se na festivalu udělovala i Cena za režii, z Pardubic si ji za inscenaci Pan Kolpert odvezl režisér David Šiktanc.

 „Hra, která se zvrtla“ je fraška o inscenování detektivky a nabízí vtipné možnosti divadla na divadle. Děj je jednoduchý. Amatérský soubor uvádí v premiéře svou další inscenaci, která když se rozběhne, začínají ji provázet nejrůznější nejen technické problémy. Na konci představení se na herce zřítí samotné kulisy.

Na inscenaci se, kromě herců a členů inscenačního týmu Městského divadla Kladno podíleli dramaturgyně Kristýna Čepková a Anna Smrčková, výtvarník Hugo Čaček, bývalý jednatel Jan Krafka a bývalý umělecký šéf Jaroslav Slánský.

Spustit audio