Tomáš Savka uvařil risotto bianco s čekankou a janovským pestem

Díky Pochoutkám Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala jsme se přenesli do Itálie. Zpěvák Tomáš Savka nás naučil risotto bianco s čekankou a janovským pestem.

Během vaření jste se dozvěděli, odkud se Tomáš zná s Naďou, čím ho zásobuje jeho tatínek ve Švýcarsku nebo jak neslavně dopadlo jeho objednávání masitých jídel v Itálii. Navíc jste se dozvěděli něco o janovském pestu, co je to cikánský chléb nebo jaké existují druhy konzervace potravin.

Risotto bianco s čekankou:
400 g rýže na risotto (je speciální – Arborio, Carnarolli), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 stvol z řapíkatého celeru, 1 mrkev, sůl, pepř, půlka kostky másla, olivový olej, 150 g parmezánu (možno i Grana Padano nebo Grand Moravia), 3 dc bílého vína, 1,5 litru vývaru a 1 červená čekanka

Janovské pesto:
pytlíček piniových oříšků, 50 g parmezánu, 4 stroužky česneku, hrst bazalkových lístků, sůl, pepř a panenský olivový olej

Postup:

Risotto bianco: Na kostičky nakrájíme jednu cibuli, řapíkatý celer, 3-4 stroužky česneku, vše na oleji a na másle osmahneme do měkka, po 5-10 minutách přistrouháme trochu mrkve, když to začne tmavnout, přidáme rýži (400-500 g), snížíme plamen, rýži osmahneme, zalijeme 2-3 dcl vína, necháme vypařit, zvýšíme plamen, přidáme po naběračkách vývar, necháme vstřebat do rýže, ochutnáme, odstavíme, přidáme půlku másla, 150 g parmezánu, na závěr přidáme čekanku, vmícháme do rýže.

Pesto: Bazalku, 3 stroužky česneku, piniové oříšky, parmazán rozdrtíme ve hmoždíři. Dochutíme solí a pepřem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.