Topinamburový krém s uzenou kachnou a liškami ocenila Kateřina Hrachovcová i její pes Punťa

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vypravili za podzimním receptem do restaurace Občanská plovárna, kde vaří šéfkuchař Filip Hošek. Ochutnali díky němu polévku – topinamburový krém s liškami a uzenou kachnou. Tohle jídlo ocenila i pozvaná herečka Kateřina Hrachovcová, která se o kachnu podělila i se svým psem Punťou.

Topinamburový krém s liškami

Ingredience pro 4 osoby:

500 g topinamburů (podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice)

2 menší brambory

2 – 3 malé šalotky

50 g másla

250 ml zeleninového vývaru

500 ml mléka

1 hrst čerstvých lišek

1 lžíce sekané pažitky

2 plátky uzené kachny (nebo jiné uzené drůbeže)

 

Popis:

Topinambury a brambory nakrájíme na stejné větší kousky. V kastrolu na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, aby zesklovatěla. Po té přidáme topinambury a brambory, lehce osolíme, zalijeme mlékem a naředíme zeleninovým vývarem. Vše necháme vařit doměkka.

Ke konci vaření můžeme odstranit pokličku, aby se tekutina trochu odvařila. Směs rozmixujeme ve stolním mixéru do krému. Dochutíme solí.

Na vložku do polévky nakrájíme na kostičky topinamburů, zpěníme ho na másle a posolíme. Přikryjeme pokličkou, podusíme ve vlastní vodě, kterou pustí po osolení.

Lišky zarestujeme na másle. Nevkládáme je do krému, ale dáváme je jako ozdobu spolu s pažitkou těsně před podáváním.

Nakonec polévku ozdobíme pár plátky uzené kachny nebo jiné drůbeže.

Filip Hošek

Vyučil se v prestižním kulinářském lyceu Paula Bocuse v Lyonu ve Francii, kde pobyl 3 roky. Naučil se tam pracovat s kvalitními surovinami a pronikl do tajů francouzské kuchyně. Nejraději v kuchyni restuje, to je jeho nejoblíbenější kuchařská technika. S jídlem se téměř mazlí a s láskou o něm mluví.