Tradiční vánoční šneci od Jana Štěrby z restaurace Piano Nobile

Na Vánoce se kdysi také často jedli šneci v různých úpravách. Jde totiž o postní jídlo. Jedna z oblíbených úprav je s bylinkovým máslem s bílým chlebem. Tento recept nás naučil i jeden z nejlepších šéfkuchařů u nás – Jan Štěrba ze zámku Mcely ve středních Čechách.


Šneci s bylinkovým máslem:

48 kusů zahradních šneků, rozmarýn, tymián, slané máslo, česnek, sůl a pepř

Postup:

Šneky uvaříme ve vodě (vývaru) a po uvaření vyháčkujeme z ulity. Šneky nesmíme nechat nikdy úplně vychladnout, protože jinak maso zatuhne a z ulity jej budeme dostávat velmi špatně.

Prázdné ulity vyvaříme v citronové šťávě, aby nám tam nezůstaly nečistoty a dalo se z ulit jíst. Následně šneky vrátíme do ulit zpátky.

Ulity šneků

Do lehce změklého slaného másla, ochuceného trochou pepře, nastrouháme stroužek česneku, přidáme bylinky a promícháme. Máslo naplníme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na šneky (těsníme tím jejich ulitu).

Takto připravené šneky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 5 až 6 minut. Díky teplotě se nám bylinkové máslo propojí se šneky.

Servírujeme na talíři, který je posypán solí, na kterou umístíme šneky.

Jan Štěrba plní ulity


Jan Štěrba

Šéfkuchař Jan Štěrba má k zámku Mcely velmi blízko jak kuchařskou filozofií, tak i původem, pochází z nedalekého Nymburka. Je členem kuchařského týmu prakticky od otevření Chateau Mcely a postupným získáváním cenných zkušeností se propracoval až na pozici šéfkuchaře.

Pokračuje ve vedení Restaurace Piano Nobile cestou oblíbené kombinace tradičních receptů rodiny Thurn-Taxisů a italské inspirace babičky Cusumano. Bohaté zkušenosti s italskou kuchyní měl možnost získat při svém působení v oblasti Gatteo Mare přímo v Itálii. Kromě kreativního vymýšlení novinek do sezónního menu je jeho každodenním cílem a snahou i hledání místních dodavatelů surovin té nejvyšší kvality.