Traktory Svoboda pomáhaly v zemědělství, tahaly čluny na Baťově kanálu a taky zachraňovaly životy

8. srpen 2022, aktualizováno

Před 140 lety, 22. března 1882, se ve Dvorech na Nymbursku narodil Václav Svoboda, výrobce nejrozšířenějších traktorů první republiky. Rodina a členové Svoboda Traktor Klubu si výročí připomněli setkáním a výstavou na letišti v Mladé Boleslavi a v tamním Leteckém muzeu Metoděje Vlacha.

Václav Svoboda po vyučení absolvoval Průmyslovou školu pokračovací, ale své technické znalosti získal především samostudiem. Pracoval u firmy Laurin & Klement jako zámečník, později jako mistr. Současně začal podnikat.

Od roku 1926 v kosmonoské továrně se svými spolupracovníky vyráběl elektrozařízení pro zemědělství, průmysl i domácnosti. V roce 1935 započala éra Svobodových traktorů, známých Diesel-karů, které se pro svou spolehlivost a dostupnost staly ve své době nejrozšířenějšími pro drobné a střední zemědělce.

A nejen to. Na Baťově kanálu traktory tahaly 150 tunové čluny s lignitem. Za Slovenského národního povstání pomáhaly s přesunem děl do kopců, podle slov účastníků povstání tím zachránily mnoho životů. Svobodova továrna také vyrobila jeden z první zametacích strojů pro Prahu. Výrobky kosmonoské „Svobodovky“ byly známy nejen v Evropě, o čemž svědčí bohatá korespondence, která se dochovala.

Svobodova traktoru si všimne každý návštěvník Národního zemědělského muzea v Praze. Svoboda DK-12 je vystaven jako jeden z technických průkopníků zemědělství první republiky před vchodem do budovy muzea.

Zachování odkazu Václava Svobody a jeho spolupracovníků, jako historického technického dědictví naší země, je náplní Svoboda Traktor Klubu ČR.

Vnuk továrníka Václava Svobody a předseda Svoboda Traktor Klubu, pan Josef Petr

Josef Petr, vnuk Václava Svobody a předseda Svoboda Traktor Klubu říká: „Po druhé světové válce děda o svou továrnu přišel, pro výrobu traktorů byl v republice určen Zetor v Brně. Pro Václava Svobodu a jeho rodinu nastalo těžké období, jen díky pokročilému věku nebyl jako třídní nepřítel uvězněn. Pracoval jako soustružník téměř do svých 80. let. Zemřel 22. září 1963.“

Václavu Svobodovi bylo uznáno šest patentů, je oceněn Českou akademií věd za rozvoj průmyslu, byl významným podnikatelem Mladoboleslavska a předsedou Živnostenské záložny.

Jakou možnost nabízel zájemcům o koupi traktoru Václav Svoboda? A jakého mezinárodního úspěchu dosáhl Svoboda Traktor Klub? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio