Tramvaj v Praze nese jméno kutnohorského rodáka Eustacha Mölzera. Byl u toho i jeho pravnuk Michal Vítek

7. listopad 2018 09:37

Po Praze jezdí už šestá tramvaj, pojmenovaná po osobnosti, která se zasloužila o rozvoj městské hromadné dopravy. Nejnověji nese jméno Eustacha Mölzera, rodáka z Kutné Hory, který byl jednou z nejvýraznějších osobností pražské městské hromadné dopravy meziválečného období.

Tramvaj 15T pokřtili zástupci Dopravního podniku a taky potomci Eustacha Mölzera. Byl mezi nimi i pravnuk Michal Vítek. „O pradědečkovi vím jen z vyprávění, zemřel 13 let před mým narozením. Ale měl jsem ho pořád před očima. U rodičů visel jeho velký portrét, je tam jeho velká busta,“ říká Vítek.

Tramvaj nese jméno kutnohorského rodáka Eustacha Mölzera

Eustacha Mölzer (1878 – 1953) byl mj. v roce 1919 československým delegátem na mírové konferenci v Paříži a stal se členem pražského obecního zastupitelstva. Současně se stal členem správní rady Elektrických podniků, které v letech 1923 až 1939 předsedal. Za jeho vedení městského dopravního podniku došlo k velkému rozvoji tramvajové dopravy, začaly v Praze jezdit autobusy i trolejbusy a byla zahájena příprava výstavby podzemní dráhy.

Spustit audio