Tramvají z Prahy do Zdib? Trať by se měla začít stavět za tři roky. Vedení obce požaduje doplnit dostatek parkovacích míst

19. březen 2019 10:32

Po víc než 50 letech se měla tramvaj vydat na cestu mimo území hlavního města do středních Čech. Trať z pražských Kobylis do zhruba 9 kilometrů vzdálených Zdib se má začít stavět za tři roky. Bude 5,5 kilometru dlouhá se šesti zastávkami a záchytnými parkovišti. Před Zdiby bude muset překonat dálnici D8, a to po mostě. Pojede tak několik metrů nad hlavami řidičů.

„Tramvaj nemá problém stoupat po mostních estakádách. Vezměme například na estakádu ve směru na Barrandov,“ říká technický ředitel pražského Dopravního podniku Jan Šurovský.

Zdiby - plánovaná tramvajová doprava

„My musíme na konci trati vybudovat i záchytný terminál. To je jeden z cílů, aby na území Prahy už nedojížděly automobily, kterém tam dojíždět nepotřebují. Také by tam mohly končit autobusové linky, protože pak tramvaj dojede do města rychleji než autobus, který stojí v kolonách,“ dodává Šurovský.

Vedení Zdib má k projektu připomínky. „My tramvaj vítáme, ale bude třeba projekt doplnit, aby tu bylo dost parkovacích míst,“ doplňuje místostarostka Zdib Beata Sabolová (Občanská iniciativa Zdiby)

Parkoviště by bylo potřeba nejen pro Středočechy, ale i pro místní obyvatele, aby se k tramvajové trati mohli dopravit ze vzdálenějších částí obce. Kraj kromě této trasy plánuje i další – například do Jesenice.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio