Trdelník „nestaročeský“

Jen na málokteré akci typu trhů či poutí chybí trdelník. Často s přívlastkem staročeský. Jaký je jeho původ a jak trdelník pekly naše babičky?

Ingredience
  • 7 dkg másla
  • 7 dkg sádla
  • 3 dkg cukru
  • 4 dkg droždí
  • 60 dkg mouky
  • 5 žloutků
  • špetka soli
  • dle potřeby mléko
  • med
  • strouhaný perník na posyp

Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky, vždy po jednom, osolíme. Do mouky dámě droždí, zalijeme lékem a necháme vzejít. Přidáme tukovou směs a zaděláme těsto. Těsto dobře vypracujeme a necháme zkynout.

Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček, silný jako malíček. Ten namotáme na dřevěný váleček pomaštěný máslem. Pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě. Při pečení těsto potíráme mlékem nebo ho potřeme máslem.

Upečený potřeme medem a posypeme strouhaným perníkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.