TRDLO

5. srpen 2004

Říct o někom, že je trdlo, není pochvala. Ale ani vyslovená nadávka. Ve Slovníku spisovného jazyka českého se sice heslo trdlo ve svém druhém významu uvádí s poznámkou zhrub., tedy zhruběle, ale já slovo trdlo jako hrubé necítím. Spíš jako milé, vyjadřující určitou láskyplnou shovívavost. Nemotorným dětem říkáme, že jsou trdla, eventuálně trdla maková. Také člověk, který neúmyslně provede nějakou nepříliš závažnou, někdy přímo roztomilou hloupost, bývá označen za trdlo.

Dnes užívaný význam slova trdlo je ve slovníku uveden jako druhý. Původní význam, ve slovníku první, je označení kuchyňského předmětu. Trdlo se říkalo paličkám s rozšířeným koncem, které se používaly například k tlučení koření nebo k roztírání máku. V Rejzkově etymologickém slovníku se říká, že trdla se kromě toho užívala také k lámání lnu. Jinde jsem se dočetl, že trdlem se pracovalo nejen v moždíři, ale například také ve stoupě, což bylo jednoduché zařízení na drcení materiálu. V Machkově etymologickém slovníku se můžeme dočíst, že trdlo se používalo rovněž při pečení: "těsto se ovine kolem trdla a pak se peče," píše etymolog a dodává, že pečivu tímto způsobem upečenému se říkalo trdlovec. Shrnuto: trdlo byly nástroje, paličky s rozšířeným koncem. Než se pokusím vysvětlit, jak druh paliček může souviset s nemotornými, eventuálně hloupými lidmi, řeknu pár slov o původu slova trdlo. Vzniklo už v praslovanštině přidáním přípony -dlo ke slovesu terti či trti, které my dnes známe v podobě třít. Trdlo byl nástroj, kterým se třelo. A například trdliště je místo, kde se třou ryby. Souvislost trdel jako paliček a trdel jako nemotorných a odtud také hloupých lidí vidí odborníci jednak v jaksi neohrabaném tvaru paliček, jednak v jejich nemotorném, nepravidelném pohybu při práci. Pavel Eisner sice napsal, že nemotornost trdla " je výhradně závislá na ruce, která s ním zachází", ale možná šlo o trdla, která se mechanicky pohybovala ve stoupách, aniž by je přímo vedly nějaké ruce.

Michal Novotný

Nemotorný pohyb trdel určitě stál u vzniku slova trdlovat, původně "poskakovat, toporně a neobratně se pohybovat", později "nemotorně tančit". Jak se tančil starý český kolový tanec trdlička nevím, ale nemotornost se k tak hezkému jménu snad ani nehodí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka