Trhový Štěpánov obnovil jízdy vlakem, které kraj před rokem zrušil kvůli úsporám. Zatím jen o víkendech

4. červen 2022

Vedení Trhového Štěpánova na Benešovsku se nechtělo vzdát středočeským hejtmanstvím zrušených vlaků mezi městem a Vlašimí a proto se domluvilo se soukromou společností na jiných lokálkách. Ty budou i za podpory tamních obyvatel a železničních nadšenců jezdit o víkendech a v létě pak možná i v týdnu. 

Lokomotiva řady 720 přezdívaná Malý Hektor se dvěma vagony vyjela v sobotu dopoledne nádraží Trhový Štěpánov do Vlašimi. Na koleje se sem vrátila po roce, kdy Středočeský kraj vlakové spojení kvůli finančním úsporám zrušil.

Vlaky na této trase jezdily od roku 1902. Než je kraj zrušil, jezdili s nimi lidé do práce nebo ti starší k lékaři. "Teď to bude tady ve Štěpánově taková turistická atrakce," říká nezávislý starosta Josef Korn. 

Vlaky nahradilo hejtmanství větším množstvím autobusů, jejichž provoz je podle krajského radního Petra Boreckého ze STAN o polovinu levnější. Starosta Korn oponuje, že se tím zkomplikovala dopravní situace ve městě. "Místo vlaků máme autobusy, díky nim plné náměstí a nemůžeme se sem vejít," doplnil. 

Město i nadšenci chtějí vlaky provozovat příští rok i v letních měsících a možná bude vagóny tahat lokomotiva na plyn. 

Víkendový vlak v Trhovém Štěpánově
autor: Radek Duchoň
Spustit audio