„Tři věci, pro které stojí za to žít“ textaře a zpěváka Mirka Černého

17. červen 2019

„Staří psi, malý děti a velký plzeňský,“ to není jenom název písničky Mirka Černého, ale jsou to opravdu věci, které jsou pro něj v životě důležité, jak vysvětlil Xaverovi. Písniček, které napsal snad pro všechny hvězdy naší populární a country hudby, je už více než 600. Kterou z nich má osobně nejraději? Je to Balíček karet?

„Já vím, že velice populární je písnička ´Mám radost´, kterou hraje kapela Rangers. Z těch novějších, co jsem dělal, si myslím, že se velice podařila písnička ´Pouhý známý´, kterou nazpíval Pavel Bobek. To je písnička, která se opravdu povedla, nebyla to vlastně ani práce,“ říká Černý.

S Pavlem Bobkem měli spolupracovat, když byli ještě hodně mladí, ale tenkrát z toho sešlo. Bylo to v době, kdy ještě společně s Petrem Nárožným pracovali v projekční kanceláři „Sdružení velkovýkrmen“. Mirek Černý s Petrem Nárožným projektovali velkokapacitní kravíny, Pavel Bobek tam pracoval ve funkci vedoucího skladníka rekreačních předmětů.

„Staří psi, malý děti a velký plzeňský,“ to je název písničky, která dala jméno i celému albu Mirka Černého. Je z jeho pozdějšího tvůrčího období, kdy už vnímal důležité věci v životě jinak, a proto se s ní ztotožňuje.

Čertovy obrázky

Texty písní napsal pro celou řadu našich interpretů, například pro Petra Jandu, Karla Gotta, Pavla Bobka, Michala Tučného nebo Petra Spáleného a všechny se staly hity naší hudební scény. Přesto, když se řekne Mirek Černý, vybaví se asi každému hlavně písnička, kterou sám zpívá, či spíše recituje: „Balíček karet“.

„Balíček karet vyprávím kdykoliv se dostanu na scénu, kdykoliv se dostanu k mikrofonu. Je to povinnost? No, povinnost…je to proto, že je to jediný, co umím. Jediný, co umím nazpaměť, co se nemusím učit. A já ji umím bezvadně už nějakých čtyřicet let,“ směje se Černý.

A věří Mirek Černý kartám? „Vykládání karet nevěřím, ale ty čertovy obrázky jsem měl vždycky rád a rád jsem je hrál. Začínal jsem Černým Petrem, skončil u mariáše.“

Mirek Černý a Český rozhlas

Mirek Černý sice v létě oslaví již osmdesáté druhé narozeniny, ale do hudebního důchodu se rozhodně nechystá a má ještě spoustu plánů.  Vždyť jenom pro Český rozhlas už pracuje téměř padesát pět let, vysílal například pořady Country pohoda a Dvorana. V současné době připravuje pořad Country dostavník Mirka Černého, který vysílají všechny regionální stanice.  

Country dostavník Mirka Černého - hodinové setkání s evergreeny i novinkami nejen scény country, folku a trampské písně, můžete poslouchat od pondělí do pátku, vždy od 21 hodin.

Zajímá vás, na co se Mirek Černý v příštích týdnech nejvíce těší a jaký škůdce mu napadl brambory? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio