Třípatrový rozhlasový dort pro Jiřinu Bohdalovou

16. květen 2021

O Jiřině Bohdalové se dá směle říct, že je stálicí českého herectví. Od 60. let minulého století se až dodnes drží na předních příčkách popularity, získává si přízeň dalších a dalších diváckých generací a ve svém pracovním tempu rozhodně nepolevuje. Třídílný dokuseriál můžete poslouchat na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Hraje divadlo, natáčí filmy, uvádí vlastní televizní pořad, je ráda mezi lidmi. Skoro se nechce věřit, že 3. května 2021 oslaví 90. narozeniny. Český rozhlas Dvojka toto jubileum Jiřiny Bohdalové připomene třídílným dokumentárním seriálem, který se příhodně jmenuje Třípatrový rozhlasový dort pro Jiřinu Bohdalovou.

Neználek. Průvodce rozhlasovým archivem

Jubilea jsou obvykle příležitostí k bilancování, k ohlédnutí zpět a je tomu tak i v případě Jiřiny Bohdalové, ovšem autor seriálu Jan Herget se rozhodl vyhnout vzpomínání na divadelní, filmové a televizní role přední české komičky. Zaměřil se na její stopu v rozhlase. Při pátrání v archivu narazil na nečekaného společníka, skřítka Neználka, kterému v roce 1981 Jiřina Bohdalová propůjčila svůj hlas. Neználek se tak stává zvídavým partnerem a v dialogu s autorem se snaží o „své herečce“ zjistit co nejvíc.

46. filmový festival Karlovy Vary, Jiřina Bohdalová a Jiří Bartoška

Nejstarší dochovaný záznam Jiřiny Bohdalové je z roku 1957, kdy v rozhlasové dramatizaci Vančurovy Josefiny hraje jednu ze studentek. Je zajímavé, že ve stejné době zářila na prknech školního divadla DAMU v titulní roli této komedie. A archiv nabízí i její vzpomínku na tuto roli:

„Josefina byla pro mě podstatná, byla totiž startem do mého hereckého života. S Josefinou jsem pochopila, že mi asi ze všeho nejvíc bude vyhovovat rozhraní slz a smíchu, komiky a tragiky. Josefina mi naznačila, po jakých rolích budu toužit, Josefina mi řekla, že takové role jsou.“

Jiřina Bohdalová při natáčení hry Pygmalion v roce 1968

Zmíněných rolí se Jiřina Bohdalová dočkala jak na jevišti, tak před kamerou nebo před mikrofonem. Příkladem může být hlavní postava Lízy Doolittlové ze Shawova Pygmalionu. Hereckým partnerem Jiřiny Bohdalové byl v inscenaci z roku 1968 Miloš Kopecký, stejně jako v téže době v Divadle na Vinohradech. Zajímavé příležitosti v rozhlase přicházely pozvolna, ale dnes dohromady tvoří pestrou kolekci odstínů jejího herectví. Můžeme si je vychutnat například v detektivce Maigret a Dlouhé bidlo, v ruské klasice Smrt Pazuchina, v absurdní hříčce Zubařovo pokušení nebo v příběhu z psychiatrické léčebny Pohřeb kočárového kočího.

Křemílka a Vochomůrku předběhla vodní krysa

Při vyslovení jména Jiřiny Bohdalové nám vizuální paměť nabídne nejspíš její rozesmátou tvář, ale akustická paměť k ní přiřadí hlásky desítek postaviček z kreslených filmů a večerníčků. Málokdo ovšem ví, že cestu k nim herečka hledala v rozhlase prostřednictvím postav zvířátek. První byl pejsek Bleděmodrý Petr a pak přišla slavná inscenace Žabákova dobrodružství, ve které dostala Jiřina Bohdalová od režiséra Jiřího Horčičky nelehký úkol – zahrát vodní krysu tak, aby byla dětem sympatická.

„Pomohla mi náhoda. Synovi Vladimíra Dvořáka bylo tehdy něco kolem tří let a nádherně šišlal. Já tu jeho šišlimluvu milovala a pro vodní krysu jsem si ji taky přivlastnila.“

Stejnou metodu pak Jiřina Bohdalová volila i při mnoha dalších rolích pro děti a jak sama přiznává, hlásky svých kreslených postaviček suverénně odcizila:

„Ano, ve jménu dobré věci kradu. Tentokrát jsem kradla na dosti neobvyklém místě, na pískovišti. Tam totiž člověk od dětí nejlíp odposlechne to patlání, žvatlání a šišlání... Poznala jsem, že dětská řeč má své zákony a těmi jsem se inspirovala.“

Jiřina Bohdalová ve studiu Čro 2 - Praha

Díky archivním rozhlasovým nahrávkám se můžeme přesvědčit také o tom, s jakou chutí a elánem Jiřina Bohdalová zpívá. Ztvárnila koneckonců hlavní roli ve filmovém muzikálu Dáma na kolejích, ovšem magnetofonový pás zaznamenal i její přiznání velké trémy a nedůvěry ve svůj zpěv. Pro film nebo rozhlasový či televizní pořad prý zpívá nejlíp, když neví o tom, že se natáčí.

Dokumentární seriál Třípatrový rozhlasový dort pro Jiřinu Bohdalovou poslouchejte od 2. května každou neděli v 18:30 na Dvojce Českého rozhlasu.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související