TROFEJ

12. srpen 2004

Slovo trofej se často objevuje ve sportovním zpravodajství. Když nějaký sportovec získá trofej, znamená to, že svůj závod či zápas vyhrál. Trofej ale může být také lovecká; parohy zastřeleného jelena visící na zdi lovce jsou trofejí, také kůže z medvěda sloužící co koberec před postelí cestovatele je trofejí.

Do češtiny se slovo trofej dostalo z němčiny, kde zní Trophäe, do němčiny přešlo z francouzštiny, tam je trofej trophée a toto francouzské slovo pochází, jak je obvyklé, z latiny - pozdně latinské trophaeum vzniklo z klasicky latinského tropaeum. Na latinské tropaeum se změnilo řecké tropaion, což bylo ve starém Řecku pojmenování - stromu, pak také tyče.

Michal Novotný

Staří Řekové totiž pěstovali zajímavý a do dnešních dnů nezachovaný způsob, jak oslavit vítězství nad nepřítelem. Na místě, kde protivníka obrátili na útěk, si vybrali strom a ověsili ho na počest svého nevyššího boha Dia válečnou kořistí. Když nebyl k dispozici strom, postavili na místě jen tyč. A tomuto zvláštně ozdobenému stromu či tyči pak říkali tropaion, čili místo obratu, útěku. Řecké tropé totiž znamená obrat. Ze stejného základu pochází i výraz tropy, v tomto případě proto, že je to část zeměkoule, nad kterou se mezi oběma obratníky jakoby obrací Slunce. Takže nepříliš podobná a významově vzdálená slova trofej a tropy jsou jazykově docela blízce příbuzná.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.