Tuklatská fara má tvar svatoondřejského kříže. Nejspíš byla postavena podle zámeckých plánů

20. březen 2019
Česko – země neznámá

Obec Tuklaty je malá, ale malebná víska v samém srdci Středočeského kraje mezi Prahou a Kolínem. Už z dálky je vidět menší kopec a na něm kostel sv. Jana Křtitele a barokní zvonice, která je pozůstatkem původní tvrze. A právě na tomto místě je schovaný architektonický skvost počátku 18. století.

Fara v Tuklatech je jako jediná u nás postavená na půdorysu svatoondřejského kříže. Zvenku tak připomíná spíše zámek. Za oprýskanými zdmi je schovaný unikát, který je důkazem bohatství majitelů místního panství i velkorysosti tehdejších donátorů.

Budova byla postavena v letech 1729 až 1730 na místě původní zchátralé fary z iniciativy a prostředků majitelky škvoreckého panství, vévodkyně Marie Terezie Savojské. Tato osvícená česká šlechtična a pravnučka knížete Karla I. z Lichtenštejna byla majitelkou panství Kostelec nad Černými lesy, Škvorec, Uhříněves, Rataje nad Sázavou a Kounice. Iniciovala stavbu mnoha kostelů, nemocnic a škol.

Dalším významným donátorem místní fary byl páter Václav Pečený, který byl zároveň hlavním investorem. Autorem stavby mohl být architekt František Maxmilián Kaňka, který se podílel na výstavbě i výše uvedených zámků a pracoval taktéž pro majitele Škvoreckého panství, do jehož správy Tuklaty náležely. Jeho autorství se ale zatím nepodařilo doložit.

Půdorys jako symbol ochrany

Při pohledu z ulice je pozorovateli tvar fary ukrytý. Fara byla postavena na půdorysu svatoondřejského kříže s centrální oválnou místností v prvním i druhém patře. Předpokládá se, že vznikla podle nějakého většího původního plánu na zámek, který byl pouze zkopírován.

Fara v Tuklatech je přitom jedinou farou v republice postavenou na půdorysu svatoondřejského kříže. Dochovaly se ale i některé další stavby, které právě jejich atypické řešení půdorysu proslavilo, například zámek Veltrusy, zámek Karlova koruna, zámek Liblice nebo jihočeský zámeček Karlov. Svatoondřejský kříž ve tvaru „X“ má přitom svoji hlubší symboliku. Právě na tomto tvaru kříže byl ukřižován svatý Ondřej a kříž je díky tomu považován za významný symbol ochrany.

Obecní úřad i Školní muzeum

Fara v Tuklatech sloužila od roku 1953 jako sídlo MNV či jako sklad knih. V roce 1960 byla zkonfiskována a další třicet let stavebně znehodnocována. Nakonec byl její stav naprosto havarijní. Od roku 2015 ale prochází postupnou rekonstrukcí a je tak možné si prohlédnout její zajímavosti.

Dnes v budově bývalé fary sídlí Obecní úřady Tuklaty a malé Školní muzeum, které dokládá historii místního vesnického školství. Vévodkyně Marie Terezie Savojská školu v Tuklatech vybudovala přibližně ve stejnou dobu jako faru, tedy v roce 1731.

V budově se podařilo zachránit původní dřevěné schody i podlahu, zajímavostí je původní barokní prevét v přízemí i nádherně zrekonstruované barokní trámové stropy, na kterých je ještě patrná původní impregnace volskou krví. 

Centrální oválná místnost v prvním i druhém patře jsou již krásně zrenovované a přímo vybízejí k různým společenským akcím a koncertům. Z oválného prostoru vede celkem devatero dveří do přilehlých menších místností a chodeb, které celou budovu diagonálně protínají. Ve vitríně v prvním patře jsou k vidění slavnostní ornáty z 19. století, které jsou působivým svědectvím církevních oděvů místních farářů.

Spustit audio