Tůní v okolí Čelákovic ubývá, rybářů je ale čím dál víc. Místa jako Součkova tůň nebo Čelákov mizí z rybářských map

8. únor 2020

Rybářský spolek v Čelákovicích letos slaví 100 let. Založen byl 4. dubna 1920. V době založení měl 55 členů, dnes jich napočítáte téměř osm stovek. Dřív se rybáři chlubili krásou tůní Homolka, Fořtovka či Václavka, nyní tůně vlivem regulace mizí. Historii spolku i proměny rybaření připomíná výstava v čelákovickém Městském muzeu.

Před sto lety bylo v okolí Čelákovic snadné nalézt klidný kout, kde nadšení rybáři provozovali svůj sport. Ke štěstí jim stačilo kolo, malý batůžek a prut vylepšený doma vyrobenými splávky. Dnešní sportovní rybáři mají výbavu promyšlenou do posledního detailu, radost z úlovku je ale stejná jako před sto lety.

Tůně jako Čelákov, pana Tichého nebo Součkova jsou dnes již zapomenuté nebo neexistují. Dříve se rybáři chlubili krásou tůně Václavka. Dnes by ji zakladatelé rybářského spolku nejspíš nepoznali. „Konkrétně ta Václavka – víme o ní, že měla původně 6 a půl hektaru a dneska se nám smrskla na 0,8 hektaru. Ta rákosina postupuje, tůň postupně mizí a můžeme se dočkat, že nebude vůbec,“ prohlíží si černobílé fotografie ze 20. a 30. let minulého století hospodář místní organizace Českého rybářského svazu Pavel Jindřich.

Nejen rybáře zaujmou fotografie z rybářských závodů. Nechybí na nich ani sumec o délce 196 centimetrů. Rybáři z Čelákovic mají stále pěkná místa, kam chodí posedět, neradi je ale prozrazují. Doufají, že u vody bude krásně i za dalších sto let.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio