Tuřín a pastinák, zelenina našich babiček, se hlásí o místo na zahradě i v kuchyni

Na povrchu nazelenalé, do fialova nebo do žluta, uvnitř bílé až nažloutlé. Takové jsou bulvy tuřínu, kterému se říkávalo kolník, kvak nebo dumlík. Chutná jako nevýrazná kedlubna. A pastinák? Tváří se jako petržel a chutná podobně jako mrkev. Sladce. Oba dva druhy kořenové zeleniny se v minulosti často objevovaly na jídelníčku našich předků. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim. Dřív, když bývalo počasí v létě o dost chladnější, než je dnes, pěstoval se pastinák nejen pro kořen, ale i pro nať. Tam, kde se nedařilo celeru, doporučovalo se pěstování pastináku. Teď je to podobné, s tím rozdílem, že ho lze doporučit tam, kde se nedaří petrželi.

Pozor, abyste se v obchodě nepřehmátli! Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene, pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, ten zůstane po seříznutí světlý.

Cudný a veselý pastinák

Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá však do mnohem většího objemu, je výnosnější. Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Okopávejte ho, sklízejte listy, jednoťte, když nesvítí sluníčko. A oblečte se tak, aby se listy nedotýkaly vašeho těla, rukou, obličeje. Dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat alergii, od zarudnutí pokožky až k tvorbě puchýřků. Takže do pastináku nejlépe v teplákové soupravě. Při dobývání zeleniny na podzim a jejím uskladňování už žádné nebezpečí nehrozí. Pastinák je dobré skladovat ve vlhkém písku. Volně uložený po Novém roce začíná vadnout, ‚gumovatět‘.

O tuřínu se píše v historických příbězích z dob Přemyslovců, je o něm zmínka v seriálu Černá zmije (s Rowanem Atkinsonem). Jeho pěstování je ‚živé‘ zejména na západ od našich hranic. Dal jsem ho před nedávnem známému, ale neochutnal ho. Jak ten tuřín vyndával z auta, zahlédla ho sousedka a hned si o něj řekla. Vzala si totiž Velšana a přestěhovali se do České republiky. A tuřín, to je prý zelenina, která jejímu muži u nás chybí. Doma ve Walesu používali tuřín jako nejčastější přílohu.

Tuřín Milevský

Tuřín lze použít jako čerstvou kedlubnu, lze konzumovat i listy (existují vícelisté formy tuřínu). Sklízet ho můžete až na podzim, uskladnit a zpracovávat jako brambory, cuketu, zelí nebo už zmíněné kedlubny. Pro letní sklizeň se tuřín seje někdy v březnu, dubnu, na uskladnění se může vysazovat jako druhá kultura, po raných bramborách, jahodách, rané zelenině: salátu, kedlubnách, špenátu, ředkvičkách. Ve sklepě vydrží prakticky až do nové sklizně. Pokud ho dřív nespotřebujete, což se stává.“

Spustit audio

Související