Turisté po čtyřiapadesáté zamířili do Prčice. Z cíle si odnesli tradiční botičku

18. květen 2019 17:15

Na pochod Praha - Prčice se dnes vydalo přes 26 000 turistů. Je to historicky osmá nejvyšší účast. Podle pořadatelů k tomu přispělo pěkné počasí a zřejmě i stoupající chuť lidí chodit ven.

Organizátoři letos připravili 21 tras včetně několika pro cyklisty a vozíčkáře. V cíli pochodu na všechny účastníky čekal tradiční suvenýr, plastová bota. Loni se do Prčice vydalo kolem 24 500 turistů.

Chodci si vybírali z různých variant tras, a to v délce od 23 do 70 kilometrů. Nejdelší začínala v Praze u stanice metra Háje. První účastník, který na ni vyrazil, došel do cíle deset minut po poledni. Stejný chodec byl nejrychlejší i loni.

Největší zájem bývá o trasy kolem 30 kilometrů, tedy ty nejkratší. Speciální trasa z Votic je pro děti, měří 23 kilometrů. Trasa pro vozíčkáře, která začíná v Miličíně, je dlouhá 13 kilometrů a zájem o ni dle pořadatelů postupně roste.

Tradiční pochod Praha-Prčice je podle pořadatelů nejmasovější tuzemská akce svého druhu s nejdelší nepřerušenou tradicí. Poprvé se konal roku 1966, kdy se pět stovek turistů pokusilo překonat vzdálenost 100 000 českých loktů, což je zhruba 60 kilometrů.

Pochod Praha - Prčice 2019
autor: Radek Duchoň
Spustit audio