Turistickou sezónu v Kutné Hoře zahájí unikátní mobilní zvonohra

25. duben 2014

V Kutné Hoře v sobotu začíná hlavní turistická sezóna. Pro návštěvníky tam připravili výlet proti proudu času, po stopách kutnohorských zvonařů a zvoníků.

„Kromě stříbrné rudy se tady dobývaly i suroviny potřebné pro výrobu zvonů. Kutnohorští zvonaři tedy bývali špičkami ve svém řemesle,“ vysvětluje ředitelka kutnohorské Průvodcovské služby Ivana Vopálková.

Pokud se lidé rozhodnou přijet, neměli by si nechat ujít slavnostní zahájení, které je na programu v půl čtvrté odpoledne v kině Modrý kříž. Mohou si tam poslechnout povídání o výrobě zvonů a pak je čeká nevšední procházka městem.

Od průvodců se dozví hlavně o historii kutnohorského zvonařství a pověstech, které jsou se zvony spojené.

Procházka bude končit u jižní věže Jezuitské koleje, která bude od půl páté přístupná veřejnosti. Zájemci si tak budou moct prohléhnout unikátní historické zvony, které byly původně součástí světoznámého chrámu svaté Barbory.

V zahradách bývalé Jezuitské koleje pak čeká na návštěvníky ještě jedno velké překvapení. Půjde o unikátní koncert takzvané Pražské mobilní zvonohry. Je to jediná mobilní zvonohra ve východní Evropě a jedna z největších na světě. Má 57 zvonů a váží 12 tun.

„Jestliže varhaník při varhanním festivalu hrál Já jsem z Kutné Hory ve svaté Barboře na varhany, tentokrát možná uslyšíme tuto píseň na mobilní zvonohru,“ láká návštěvníky Vopálková.

Unikátní zvonohra rozezní zahrady bývalé Jezuitské koleje v sobotu v půl šesté odpoledne.

autor: Jan Trnka
Spustit audio