TV BONUS uvádí: Hnědé nebe nad Turnovem

18. březen 2019

Mimořádné momenty, jimiž Turnov vstoupil do širšího kontextu protektorátních dějin, akcentuje dokument Milana Brunclíka, který využívá zejména českorajského videoarchivu.

Připomíná konspirační schůzku agenta A54 s vedením československé rozvědky na turnovském nádraží, kde zaznělo varování pro exilovou vládu Edvarda Beneše o vyhlášení protektorátu.

Film mapuje mimořádný projekt Plánujeme Turnovsko do roku 2000, jenž vedle unikátních urbanistických koncepcí zachránil stovky vysokoškoláků i studentů středních škol před totálním nasazením do říše. Snímek též zdůrazňuje klíčovou roli Turnova a okolních obcí v ukrývání šéfa československého odboje Vladimíra Krajiny, jež dokázal s partou odvážných radistů odeslat z Českého ráje do Londýna přes 20 000 depeší.

Dokument také revokuje odboj vlastní jen horolezcům z místa natolik evropsky proslulého jako je českorajský Skalák.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.