Tvrz Tichá v Dolním Dvořišti je po letech oprav otevřená pro veřejnost. Dostala novou nástavbu věže

17. duben 2023

Doslova ze země vykopali členové jihočeského sdružení Hrady na Malši areál někdejší tvrze ve vesničce Tichá, která je součástí Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku - až u samotných hranic s Rakouskem. Původně se myslelo, že zdejší tvrzí byla jen jedna obytná věž. Ale tato domněnka už neplatí. Dnes si návštěvníci mohou projít celý areál i s pohádkovou nástavbou na hradní věži.

Ještě před několika lety stála v Tiché jen jedna kamenná věž, kolem dokola bylo jen rumiště a polorozpadlý statek. A za kopcem hranice s Rakouskem, tedy pohraniční pásmo, do kterého se za minulého režimu vůbec nesmělo.

Sdružení hrady na Malši areál tvrze před lety odkoupilo, získalo dotační peníze z přeshraničních zdrojů a tvrz zrekonstruovalo. A navíc přistavělo i nové objekty, hradní muzeum, bývalé purkrabství a především nástavbu na věži v duchu doby původního majitele tvrze Jana z Michalovic.

Hrázděné patro je sestavené z dřevěné trámové kostry, výpletem z proutí. To vše promíchané s hlínou a obílené. Nástavbu tvoří dvě místnosti a krov. „V jedné místnosti byla kuchyň a jídelna, vedle byla velmi komfortní místnost, vytápěná a zároveň vyložená dřevem. Tento prostor nebyl trvale obývaný, sloužil jen pro kratší pobyty,“ vysvětluje předseda Sdružení hrady na Malši Radek Kocanda.

Při archeologických průzkumech v roce 2010 byly totiž na vrcholu věže nalezeny zbytky komorových kachlů. Z toho vyplynulo, že se tu kdysi netopilo jen pod nějakou střechou, ale že tu musela být nejspíš i nějaká místnost. Podle průzkumů měla tvrz i své vnější opevnění a dokonce i druhou věž, skrz kterou vedla brána dovnitř.

Do tvrze Tichá se dostanete z Dolního Dvořiště směrem na Rychnov nad Malší odbočkou přes Svatý Kámen. Otevřená je pro veřejnost v dubnu a v květnu o víkendech, v červnu už i v pátek a o prázdninách potom každý den. V září a říjnu pak opět jen v sobotu a neděli.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.