Týden s Miroslavem Macháčkem v Nymburce. Slavný herec se narodil před 100 lety

2. květen 2022

V neděli 8. května uplyne sto let od dne, kdy se v Nymburce narodil herec a režisér Miroslav Macháček. Město si připomene tuto významnou osobnost celotýdenní akcí, zahájenou v pondělí 2. května vernisáží výstavy Z rodinného a pracovního alba Miroslava Macháčka. 

Ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Národním divadlem, Institutem umění – Divadelním ústavem a rodinou Miroslava Macháčka si Město Nymburk připomene 100. výročí narození vynikajícího českého herce a režiséra Miroslava Macháčka, nymburského rodáka.

Miroslav Macháček

„Při příležitosti 100. výročí bychom rádi Miroslava Macháčka představili ve vzpomínkách pamětníků jako originálního, ba až geniálního divadelníka, ale také jako angažovaného občana, který zanechal zásadní a nepominutelný odkaz v českém divadle i filmu a nesmazatelnou stopu v rodném Nymburce,“ přiblížila místostarostka Stanislava Tichá (za Nymburk s klidem).

Z televizní obrazovky si Miroslava Macháčka pamatujeme například z filmů Dva lidi v ZOO, Skalpel, prosím, Vražedné pochybnosti nebo Chobotnice z II. patra. Týden s Miroslavem Macháčkem potrvá až do neděle 8. května.

A na co se můžete těšit? To zjišťovala Soňa Jindrová a k mikrofonu si pozvala ředitele Nymburského kulturního centra Ladislava Langra. Poslechněte si v reportáži.

Týden s Miroslavem Macháčkem v Nymburce k 100. výročí jeho narození
autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.