Tyfloservis slaví 30 let, jeho zakladatel se výročí bohužel nedožil

21. únor 2021, aktualizováno

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis poskytuje rehabilitační služby lidem se zrakovým handicapem už 30 let. Nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu.

Sociální rehabilitace pro zrakově postižené v Tyfloservisu nabízí základní sociální poradenství, výběr vhodných pomůcek a nácvik práce s nimi, nácvik dovedností, jako jsou sebeobsluha, prostorová orientace a samostatný pohyb, psaní na klávesnici, čtení a psaní Braillova písma, psaní vlastnoručního podpisu, sociální dovednosti a další.

„Tyfloservis učí člověka žít nadále do nejvyšší možné míry samostatně, i bez pomoci zraku,“ říká ředitelka Tyfloservisu Eva Machová v pražské Krakovské ulici, v sídle společnosti a krajského střediska pro Prahu a Středočeský kraj.

Tyfloservis má 13 krajských středisek, okolo 2 700 klientů ročně a poskytuje služby lidem se zrakovým handicapem i nyní, v období pandemie koronaviru. Distanční nebo přímou formu pomoci (za dodržení všech hygienických pravidel) si lze domluvit telefonicky. Kontakty a podrobnosti jsou k dispozici na webu Tyfloservisu. 

V roce 2019 získal Josef Cerha Cenu veřejnosti Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové

Celostátní systém rehabilitace dospělých nevidomých a slabozrakých Tyfloservis před 30 lety založil odborník s obrovským rozhledem, vynikající manažer, skromný, pracovitý a férový člověk, dobrý kamarád, noblesní, empatický, charismatický muž, doktor Josef Cerha.

Za své zásluhy získal v oboru několik ocenění. Za všechny jmenujme Cenu veřejnosti Výboru dobré vůle – nadace Olgy Havlové, která mu byla na základě veřejného hlasování udělena v roce 2019. V nedožitých 65 letech se nakazil koronavirem, dostal těžký zápal plic a 9. 11. 2020 náhle zemřel. Čest jeho památce!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.