Týnec nad Sázavou staví dopravní terminál, práce jsou v polovině

18. srpen 2019 13:58

V Týnci nad Sázavou na Benešovsku pokračuje výstavba dopravního terminálu, práce jsou zhruba v polovině. Náklady přesáhnou 30 milionů korun, většinu pokryje evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na takzvané integrované teritoriální investice.

"Jsme zhruba v polovině stavby jak podle smlouvy, tak podle harmonogramu. Běží to podle plánu, stavba by měla být dokončena nejpozději počátkem příštího roku," uvedl starosta Martin Kadrnožka (Volba pro město).

Hlavním cílem je propojit autobusovou a vlakovou dopravu ve městě. Autobusové nádraží, které je ještě původní ze 70. let minulého století, má být propojeno s nástupištěm u vlakového nádraží, které bylo opraveno před dvěma roky.

Dopravní terminál Týnec nad Sázavou - pohled severní

Počítá se i se zřízením čekárny s veřejnými záchody, občerstvením či prodejem jízdenek a instalací cedule s aktuálními informacemi o příjezdech a odjezdech vlaků i autobusů.

Podle Kadrnožky se stavba mírně prodraží. Kvůli špatným informacím o uložení plynového potrubí budou nutné vícepráce zhruba za tři miliony korun.

"Jsou to věci, které dopředu nešly předpokládat, byť jsme sondy a průzkumy dělali pečlivě," dodal starosta.

Soutěž na stavební firmu se o rok a půl protáhla, do prvních dvou kol se žádný uchazeč nepřihlásil. Město nakonec muselo mírně slevit z kvalifikačních kritérií, která byla podle Kadrnožky velmi přísná.

Dopravní terminály budují i další středočeská města. V minulosti přesunuli autobusové nádraží blíž k vlakovému například v Berouně, terminál nyní budují také v Benešově.

Spustit audio