U diagnóz po bodnutí včelou nebo vosou evidujeme až 100 % nárůst případů, uvádí šéf středočeských záchránařů

23. srpen 2022

Hostem pořadu K věci byl ředitel Středočeské záchranné služby Pavel Rusý.

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil Pavel Rusý o tom, jak se projevilo letošní léto ve statistikách záchranné služby ve středních Čechách, o významném nárůstu výjezdů v souvislosti s bodnutím včelou nebo vosou i o nových sanitkách, které mají už brzy převzít.

"Tak pro nás je léto specifické období, kdy se spousta rekreantů a návštěvníků přesouvá do Středočeského kraje, ať už do svých chat a chalup nebo v rámci rekreací. A skutečně nám to o prázdninách generuje nárůst počtu výjezdů. Musím říct, že za měsíc srpen jsme měli historický rekord počtu ujetých km za dobu naší zdravotnické záchranné služby," uvedl šéf středočeských záchranářů.

Když včela medonosná použije své žihadlo, zemře

Podobně jako v celém Česku i ve Středočeském kraji v letošním létě přibylo vážných stavů po bodnutí hmyzem, vosou nebo včelou.

"U těchto diagnóz evidujeme, ať už jsou to ty lehčí formy, nebo těžké formy, které ohrožují život, až 100 % nárůstu těchto případů, tedy jednou tolik," říká Pavel Rusý.

Podle šéfa záchranky také mnohem častěji vyjíždějí k lidem, kteří dříve na bodnutí hmyzem alergičtí nebyli a nepočítají proto s tím, že by se jim mohlo něco stát:

"Aktuálně alergičtí mohou být, může to dospět až do anafylaktického šoku, tedy do zhroucení životních funkcí. Já si to vysvětluji tím, že to může být třeba změnou složení vosího nebo včelího jedu. Ten nárůst tady opravdu je a my k tomu přístupujem velmi obezřetně, protože víme, jak to může končit."

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.