U historických jižních teras v Hradci Králové narazíte na působivé Zpívající schodiště

16. říjen 2018
Česko – země neznámá

Dnes vyrazíme do Hradce Králové, kde nás čeká jedno překvapení: cestu do historického centra po moderním schodišti z Komenského ulice na nové Pivovarské náměstí nám zpříjemní zpívající stromy. Unikátní projekt vznikl v těsném sousedství původních, dnes už zrekonstruovaných jižních teras, na které se z takzvaného Zpívajícího schodiště snadno dostanete.

Zpívající schodiště, které svou architekturou odkazuje k baroku, bylo otevřené v roce 2007 zároveň se zrekonstruovaným areálem Nového pivovaru - Regiocentra. Na odpočívadlech každého ze tří pater roste jeden akát - a právě tyto stromy jsou zdrojem hudby. Při vstupu na patro schodiště se pomocí čidel, která zaznamenávají pohyb člověka, rozezní hudba a aktivuje se i barevná světelná instalace.  

Zvukovou kulisu vytvořili královéhradečtí hudebníci Martin Brunner a Petr Vyšohlíd. Jako hudební nástroj zvolili pivní lahve (adekvátně k blízkosti bývalého pivovaru) a výsledný zvuk ještě dotvořili na počítači. Autorkou celého návrhu zpívajících stromů je mladá hradecká sochařka Jana Matějková, která ve svých instalacích využívá plastických a akustických změn konkrétního prostoru s interaktivními prvky.

Ve svébytném uměleckém díle se tedy potkává příroda s hudbou, s výtvarným uměním a s architekturou. Na odpočívadlech stojí pak ve stínu akátů moderní strohé lavičky. A tak zde jen kousek od centra města vznikla klidná, poloutajená zákoutí. Největší atrakcí se ale schodištní prostor stává až za tmy, kdy ho kromě hudby oživuje i hra barevných světel.

Ze schodiště přímo na historické terasy

Každého, kdo poprvé vystoupá vzhůru z Komenského ulice směrem k bývalému sirotčinci a ke vstupu na Pivovarské náměstí, překvapí nečekaně působivý pohled na Bílou věž a dvě věže katedrály Sv. Ducha na Velkém náměstí v Hradci Králové.

"V tom je jeden z přínosů tohoto novodobého schodiště. Zpřístupňuje totiž návštěvníkům i ty kouty, které by jim jinak zůstaly skryty. Na dvou místech je z něj zároveň možné vstoupit do oázy zeleně a klidu - na zdařile zrekonstruované historické terasy. Součástí parkánové hradby je tady i stylizovaná bašta, která se sice zachovala jen v archeologickém půdorysu, ale terasám teď určitým způsobem vévodí a jejich dobovou atmosféru nijak neruší," upozorňuje hradecký architekt Jan Falta.

Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 2009 až 2012 se terasy staly odpočinkovou zónou se sadovými úpravami, altánem, pergolami, vodními prvky, lavičkami a schodištěm krytým popínavým loubím, které evokuje původní atmosféru teras. Ty dříve patřily do prostoru gotických hradeb a byly bez stromů, aby se daly dobře hájit. Když gotické opevnění ztratilo svůj význam a začala se budovat barokní pevnost, změnily se i terasy. Vznikly tady zahrádky a úpravy se dotkly i hradebních zdí.

Historický prostor teras i sousedního Zpívajícího schodiště návštěvníka okouzlí. Nad rušnou silnicí totiž v dnešní podobě nabízejí příjemná místa pro setkávání s přáteli, vybízejí ke klidné procházce nebo k četbě a studiu.

autor: VaW
Spustit audio