U Kostelce nad Labem hasiči likvidovali jedovaté chemikálie

13. listopad 2002

Stovky lahviček i větších nádob s jedovatými chemikáliemi museli v úterý likvidovat hasiči u Kostelce nad Labem na Mělnicku. Jedovaté, žíravé a výbušné chemikálie byly rozházené podél nepoužívané silnice mezi Kostelcem a obcí Polerady v okrese Praha-východ, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) ve středočeské příloze.

Na nebezpečné látky upozornila policie a hasiči je ihned začali zneškodňovat. Sypké látky hasiči zajistili, ale některé kapaliny z rozbitých lahviček se vsákly do půdy nebo odpařily. Chemikálie byly podle listu označeny jen obchodními názvy, a nikoli názvy z oficiálních registrů, pod nimiž je hasiči znají. Nevěděli proto, co v lahvích je.

"Kromě znečištění životního prostředí hrozilo, pokud by látky našly děti a začaly je míchat, vznícení chemikálií a výbuch. Při nadýchání se mohly i otrávit nebo si poleptat sliznici," uvedl vyšetřovatel mělnických hasičů Zbyněk Štajnc. Původ chemikálií zjišťuje policie. Podle Štajnce šlo o léky, nikoli však z lékárny, ale spíše z nějakého chemického provozu nebo laboratoře.

autor: red
Spustit audio