U Krásna na Sokolovsku stojí unikátní rozhledna připomínající babylónskou věž

14. únor 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko městečka Krásno na Sokolovsku stojí v nadmořské výšce 777 metrů kamenná rozhledna. Z pětadvacetimetrové výšky nabízí výhled nejen na okolní Slavkovský les, ale třeba i na Klínovec v Krušných horách, na severovýchodě na Doupovské hory či údolí říčky Teplé s Bečovem, kde je umístěn proslulý relikviář sv. Maura.

Významným momentem, který ovlivnil výstavbu krásenské rozhledny, byla nezaměstnanost v době hospodářské krize na počátku 30. let 20. století. Návrh rozhledny vytvořil podle fotografie minaretu a legendy o babylonské věži místní sochař a keramik Willy Russ. Projekt vypracoval architekt Fritz Hoffmann.

Dřevo a pozemek poskytlo město Krásno a navzdory finančním potížím byla rozhledna 2. října 1934 za tehdejších 53 000 korun dokončena. Technické parametry jsou ojedinělé. Rozhledna má základnu o průměru 11 metrů, zdi jsou silné 250 centimetrů. Obvodové vnější schodiště je 80 centimetrů široké se zdí vysokou 1 metr.

Během osmdesátileté historie byla například v květnu roku 1939 po souhlasu vůdcovy berlínské kanceláře přejmenována na Adolf-Hitler-Warte. Po odsunu německého obyvatelstva z Krásna začala rozhledna chátrat a v 50. letech byla zbořena zdejší restaurace.

Kamenná rozhledna Krásno - výhled do okolí

Na přelomu 70. a 80. let zajistili provizorní opravu dobrovolníci ze sportovního oddílu Lokomotiva Sokolov. Teprve až v roce 1996 byla provedena kompletní rekonstrukce za 1,3 milionů korun. Slavnostní vysvěcení a opětovné zpřístupnění rozhledny se uskutečnilo 5. července 1997.

Romantická krajina Slavkovského lesa je od počátku 20. století oblíbeným cílem turistických výletů. Rozhledna je přístupná po celý rok, dojít se k ní dá po žluté turistické značce z Krásna. Návštěvníky čeká výstup po 120 kamenných schodech do výšky 25 metrů po vnějším schodišti, které rozhlednu dvaapůlkrát ovíjí.


Zvětšit mapu

autor: Jiří Blažek
Spustit audio