U Matějků voní Vánoce po celý rok. Výroba vánočních františků totiž nikdy nekončí

22. prosinec 2023

Pavel Matějka původně pracoval jako uhlíř a pálil dřevěné uhlí na grilování. Dnes jeho vonné františky z lipového dřeva přinášejí do našich domácností vůni, kterou máme spojenou především s obdobím Vánoc. Sváteční atmosféru však můžete zapálením františka vytvořit v jakémkoliv ročním období.

Ve vyhřáté kuchyni manželů Matějkových je velmi útulno. V kamnech praská oheň a ve vzduchu se mísí několik vůní. Nejvýraznější je vůně kadidla. „Vypadá to tady jak v krkonošské chalupě, kterou spousta z nás zná z filmu Krakonoš a lyžníci, kde v každém rohu světnice každý člen rodiny něco vyráběl,“ usmívá se Pavel Matějka, který na gauči u okna vyrábí vonné františky. Království paní Matějkové je na kuchyňském ostrůvku, kde obvykle míchá purpuru.

Pavel Matějka vyrábí vonné františky pouze z přírodních surovin

Výroba františků bývá obestřená tajemstvím. Kvalitní suroviny jsou ale základ. „V první řadě si musím rozemlít dřevěné uhlí, které si sám vypálím,“ popisuje postup výroby pan Matějka. Rozemleté uhlí potom podle vlastního receptu míchá s kvalitním kadidlem a pojivem. Rukama uhněte černé těsto, které pomocí upravených kovářských kleští tvaruje do malých kuželů.

Každý františek projde rukama pana Matějky. „V zimě nebo za špatného počasí františky suším tady u kamen,“ ukazuje plechy, na kterých jsou vyrovnané řady černých kuželů různých velikostí. V létě suší františky na terase. „Když svítí sluníčko, tak schnou krásně venku.“

Vánoční františky se vyrábějí ručně z lipového dřeva

Kde se vlastně vánoční františky u nás vzaly?

„Podle našeho bádání si myslíme, že františky vznikly v dobách, kdy se začaly vyrábět betlémy pro domácí užití, což je z josefovské reformy, kdy se zakázalo stavět betlémy v kostelech. Ale lidem se to líbilo, takže si je začali v malém vyrábět, a když už měli doma ten betlém, tak chtěli i tu vůni, takže si začali vyrábět i františky,“ vysvětluje Pavel Matějka.

Jeho zákazníci umí ocenit kvalitu ruční práce, proto s výrobou vánočních františků začíná hned po Novém roce. „Abych pokryl ten zájem, tak musím vyrábět po celý rok.“ Vánoce u Matějků zkrátka nikdy nekončí.

Spustit audio