U Prahy se srazil osobní vlak s autobusem, 12 lehce raněných

9. prosinec 2002

ZBUZANY (okres Praha-západ)/KLADNO 9. prosince - Na železničním přejezdu ve Zbuzanech v okrese Praha-západ se dnes v 09:30 srazil osobní vlak s pražským linkovým autobusem. Při srážce bylo lehce zraněno 12 lidí. Čtyři osoby z vlaku a osm lidí z autobusu. Vlak po srážce vykolejil. Podle prvních zjištění signalizace na nechráněném přejezdu ve chvíli nehody fungovala.

Celkem 11 raněných bylo převezeno do pražské motolské nemocnice a do nemocnice Na Františku, většina z nich už po ošetření nemocnice opustila. Na místě nehody jsou policisté a vyšetřovací tým Českých drah. "S policií nehodu šetří Generální inspekce Českých drah. Zatím není jasné, kdo nehodu zavinil, ale chyba bude zřejmě na straně řidiče autobusu," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Vyšetřovatelé podle Šťáhlavského zjistili, že na nechráněném železničním přejezdu v době srážky fungovala signalizace.

Dechová zkouška u strojvedoucího podle mluvčího policie Prahy-západ Jaroslava Vokáče vyloučila požití alkoholu před jízdou. Řidič autobusu pak bude podroben krevnímu testu v nemocnici, kde je s lehkým zraněním. Na místě nehody zasahovali hasiči, kteří pomáhali vyvést lidi z vykolejeného vlaku. "Hasiči nakonec nemuseli použít žádnou vyprošťovací techniku, lidé z vlaku i autobusu byli volně přístupní," řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Podobná nehoda se stala před necelým měsícem na Moravě. Autobus s osobním vlakem se 22. listopadu srazil na železničním přejezdu mezi obcemi Náměšť a Senice na Olomoucku. Při nehodě, kterou zavinil řidič autobusu, bylo zraněno 29 cestujících, z toho sedm těžce. Šťáhlavský uvedl, že vinu na 99,5 procent všech nehod na přejezdech nesou řidiči automobilů. "Zvlášť na podzim a v zimě za šera nehod přibývá," uvedl. Výjimkou podle něj není ani to, že řidiči aut vjíždějí na koleje i v okamžiku, kdy jsou spuštěny závory.

autor: red
Spustit audio