U rodinného domu na Kaňku se propadla silnice. Zřejmě do bývalého dolu na těžbu stříbra

26. únor 2019 09:09

Na předměstí Kutné Hory se začátkem týdne propadla vozovka. Několikametrová díra v silnici  pravděpodobně souvisí s těžbou stříbra na Kaňku. Báňská služba kráter prozatím zakryla, později ho čeká zasypání. Místní obyvatelé se obávají, zda sesuv půdy neponičil jejich dům.

"Pracovníci báňské služby se vyjádřili, že můžeme obývat dům, ale určitě sem ještě přijde statik, který vyhodnotí stav nemovitosti," uvedla Jana Červená, u jejichž rodinného domu se díra v silnici nečekaně objevila. Přišel na ni manžel, když chtěl odjet v pondělí do práce. 

Propadlina je podle ní dlouhá šest a půl metru a hluboká až sedm metrů. 

Báňská služba jámu provizorně zabezpečila trámy, aby do ní nikdo nespadl. 

Proč se silnice propadla, by měla zjistit Česká geologická služba. Pro ministerstvo životního prostředí připraví potřebné dokumenty. "Už připravujeme historické mapy, že se právě nedaleko nacházela jáma dolu," vysvětluje Jolana Šanderová. Poté bude kráter zasypaný, pravděpodobně směsí popílku s cementem.

Propady půdy v Kutné Hoře nejsou ojedinělé. V roce 2012 se propadla silnice hned vedle morového sloupu v centru města. Kráter měl tehdy na šířku zhruba osm metrů.

autor: Michal Trnka
Spustit audio