U Semína můžete v lese vidět zajímavou vodní křižovatku. Historický akvadukt na Opatovickém kanále

12. říjen 2018
Česko – země neznámá

Přibližně tři kilometry od Semína v Pardubickém kraji se v lese blízko hlavní silnice nachází zajímavá technická památka. Mimoúrovňová vodní křižovatka z přelomu 15. a 16. století. Tedy z doby, kdy se stavěl Opatovický kanál, který zásoboval vodou hustou rybniční soustavu na Pardubicku.

Semínský akvadukt umožnil Opatovickému kanálu překonat Sopřečský potok, známý také jako Mulda. Výšky hladin obou toků jsou od sebe vzdáleny přibližně dva metry. Původně byl akvadukt z dřevěných trámů, vymazaných jílem. Dnes je to v podstatě betonový most pro vodu. Při poslední rekonstrukci v roce 2003 na něm byl navíc dobudován přepad pro regulaci množství vody v Opatovickém kanálu. Semín je tak chráněn před případnými povodněmi.

První rybníky a napájecí kanály byly na Pardubicku budovány již v 11. století benediktiny z Opatovického kláštera. Známou rybníkářskou oblastí se ale Pardubicko stalo až za pánů z Pernštejna na konci 15. a počátkem 16. století.  Propracovaná rybniční soustava se skládala z přibližně 250 rybníků a asi 30 kilometrů kanálů. Za tvůrce pardubické rybniční soustavy je považován pernštejnský porybný Kunát Dobřenský.

Časem přestalo rybníkářství vynášet a v průběhu 18. století byly rybníky postupně vysušovány a přeměňovány na výnosnější ornou půdu. Dodnes jsou v lesích patrné hráze porostlé staletými duby a celé Pardubicko je doslova prošpikované starými kanály, které už dávno nemají jinou než krajinotvornou funkci.

Nejslavnější a zřejmě nejdelší je Opatovický kanál, který původně měřil 34,7 kilometru. Dnes je jeho délka 26 kilometrů. A pak je tu Dvakačovický kanál, známý také jako Zmínka, který více než jedenáctikilometrovým korytem spojuje řeku Novohradku s Loučnou.

autor: KSA
Spustit audio