U Zemětic na jihu Plzeňska vyrůstá vyhlídková věž Štěpánka. Vzhledem připomíná Římany i středověk

7. září 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko Zemětic na jihu Plzeňska roste zajímavá vyhlídková věž. Nese jméno Štěpánka po jednom z autorů, Petrovi Štěpanovském. Ten spolu s dalšími nadšenci buduje repliku věže z dob Římanů na našem území. Částečně je stavba inspirovaná středověkými obrannými věžemi. Sice ještě není úplně hotová, zbývá dodělat vnitřní dřevěné schody nebo venkovní omítku zdí, ale my se na Štěpánku vypravíme už teď.

Petr Štěpanovský začal se stavbou repliky historické věže v roce 2015. Inspirovali ho k tomu kamarádi šermíři, kterým chyběla v okolí stará tvrz. Z pozemků, které koupil, byl už tehdy úžasný výhled na krajinu jižního Plzeňska.

Před samotnou výstavbou ho ale nejprve čekal úklid pozemků. Nevyužívané louky byly spíš jednou obrovskou skládkou. V roce 2015 se vykopaly základy věže a od roku 2016 tady Petr Štěpanovský tráví prakticky všechen volný čas. Společně se svojí rodinou. U staveniště věže vyrostlo i hřiště a altánek pro maminky s dětmi.

Samotná stavba repliky římského nebo středověkého opevnění budí respekt, i když ještě není hotová. Petr Štěpanovský na stavbu znovu použil stavební materiál z demolic. Cihly, tvárnice, kámen. Co se dalo sehnat levně nebo nejlépe za odvoz. Jinak by se prý do tak náročného projektu nikdy nepustil. S financováním věže pomáhá i Plzeňský kraj formou dotace.  

Cihly, kámen, dřevo a příroda

Věž má čtvercová půdorys 5 krát 5 metrů a její vyhlídková plošina je ve výšce 8 metrů nad zemí. Celková výška objektu je pak 14 metrů. Stavba ještě dostane venkovní fasádu, ale už teď je velice fotogenická. Různorodý stavební materiál spolu s dřevěnými kulatinami tvoří pestrobarevnou mozaiku.

Uvnitř už je téměř všechno hotovo. Na vyhlídkovou plošinu se ale zatím dá vylézt jen za pomoci provizorních žebříků. V budoucnu bude na jejich místě dřevěné schodiště. Věž Štěpánka bude veřejnosti přístupná při různých společenských a kulturních akcích nebo formou organizovaných prohlídek. Za vidění a výlet stojí tohle místo na kopci u Zemětic na jihu Plzeňska už teď.

Kromě impozantní stavby odkazující na historii naší země si tu uvědomíte, jaké to je, když někdo něco dělá s chutí a nadšením. A také že dělá něco i pro budoucí generace, kdy už tady my vůbec nebudeme. Ani Petr Štěpanovský, před jehož stavebním nadšením a velkou pracovitostí nezbývá než smeknout.     

autor: Pavel Halla
Spustit audio