Učí se česky, hledají si práci a pokračují ve vzdělávání. Pomáhají jim pracovníci Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra

30. březen 2022 15:00

Tisíce Ukrajinců, kteří do Česka utekli před válkou, si postupně zvykají na nový život. Překonat nelehkou situaci jim pomáhají i sociální pracovníci a psychologové. Jako třeba pracovníci Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra v Bělé Jezové na Mladoboleslavsku, které navštívila reportérka Kristýna Vašíčková.

"V malé místnosti se skluzavkou barevným stolkem a hračkami sedí uprostřed na koberci šest dětí. Postupně si střídají rybářský prut a než napočítají do dvaceti, snaží se chytit co nejvíce plastových ryb," přibližuje aktuální dění v jedné z místnosti uprchlického zařízení v Bělé Jezové redaktorka Kristýna Vašíčková.

Na děti mluví, střídavě v ruštině a češtině, vychovatelka Ivana Jirdásková. "Do dětského centra máme teď přihlášeno 15 dětí, z toho je 5 předškolních a 10 školních. Starší děti, od 11 let a více, mají zájem hlavně o matematiku a češtinu. Zájem je ale velký i mezi dospělými. Ptají se také na okopírované materiály, protože se češtinu chtějí učit i sami."

Jak si zde lidé svůj den uspořádají, záleží jenom na nich, uvádí vedoucí areálu Miroslava Báchorová a doplňuje. "Tady nic nemusí, všechno tu můžou. Mají zde zajištěnou stravu... snídani, obědy a večeře. Jinak se mohou volně pohybovat, kde a jak chtějí. Jezdíme i na různé organizované výlety."

V zařízení pomáhá i tamní sociální pracovník, který řeší různé požadavky uprchlíků a je schopný zajistit i psychologickou pomoc. Tu potřebují hlavně maminky s dětmi, které přímo zažily bombardování, proto je i tato pomoc velmi důležitá.

autoři: Kristýna Vašíčková , JMys
Spustit audio