Udělejte si domácí Pribináček s pošírovanou hruškou podle Pavla Býčka
Se zpěvákem Bohoušem Josefem jsme se naučili a ochutnali domácí verzi Pribináčku s hruškou a vlašskými ořechy. Recept na panna cottu z podmáslí nám prozradil šéfkuchař restaurace The Eatery v Praze – Holešovicích. Je to jednoduché a návykové. Recept musíte zkusit také.
Panna cotta z podmáslí
Ingredience na 4 porce:
300 ml podmáslí
300 ml smetany ke šlehání
2 plátky želatiny
70 g vanilkového cukru
Postup:
Nejprve si ve studené vodě necháme nabobtnat dva plátky želatiny.
Ve druhém rendlíku prohříváme smetanu s cukrem na 60 – 70°C. Pak do ní přidáme nabobtnalou želatinu bez vody a vanilkový cukr, a mícháme dál, aby se rozpustila. Poté necháme směs zchladnout na pokojovou teplotu a přidáme podmáslí a zamícháme.
Směs rozdělíme do 4 misek. Kdyby se na povrchu udělaly bublinky, vezmeme flambovací pistoli a ošlehneme povrch plamenem. Potom dáme na 2 – 3 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice a přikryjeme potravinářskou folií.
Pošírovaná hruška
Ingredience:
250 g cukru
2 hrušky
1 svítek skořice
2 badyány
3-4hřebíčky
hruškovice (slivovice)
drcené vlašské ořechy
Postup:
Připravíme si nejdříve sirup: Svaříme stejné množství cukru s vodou. Přidáme 1 celou skořici, 2 badyány a 3-4 hřebíčky (opatrně – hřebíček bývá hodně aromatický a mohl by přebít chuť).
Pošírování - svaříme a potom stáhneme oheň tak, aby se na dně vytvářely bublinky. Pak se nám podaří uvařit hrušku tak, aby byla příjemná na skus a nerozvařila se.
Hrušku předem oloupeme a nakrájíme na slabé měsíčky. Po 15 – 20 minutách jsou hrušky pošírované.
Na 1 porci počítáme s ½ hrušky. Čtvrtku hrušky nakrájíme na kostky, druhou čtvrtku opečeme flambovací pistolí nebo opečeme zlehka v rendlíku na másle nebo na suché pánvi. Cukr na hrušce zkaramelizuje a má jinou chuť.
Doprostřed misky dáme trošku hruškového ragú, lehce posypeme drcenými vlašskými ořechy a zlehka dozdobíme zelenou hruškou. Nakonec na ještě teplou hrušku nakapeme trošku hruškovice (slivovice). Uvolní se příjemné aroma.
Pavel Býček
Tvrdí, že hlavní ingrediencí jeho vaření je láska - láska k jídlu. Kdyby nevařil, šel by nejspíš do armády, kvůli disciplíně, pořádku a výkonům. Má rád recepty, které začínají slovy: „Zatop v kamnech.“ Jí skoro všechno, nenávidí pouze krupicovou kaši, dělá se mu špatně, jen když ji vidí.
Po svém působení v Hotelu Alcron v Praze si s kamarádem Davidem Pátkem otevřel v Praze 7 – Holešovicích restaurační bistro s názvem The Eatery. Vaří tu klasickou i zapomenutou českou kuchyni ve stylu 21. století.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.