Ukrajinský student žurnalistiky: Stále emočně bojuji s faktem, že tam nejsem a nebojuji

20. únor 2023

Nikita Mulyar studuje v České republice čtvrtým rokem, teď žurnalistiku a politologii na brněnské Masarykově univerzitě. Stále ale bojuje s tím, že není na Ukrajině a neúčastní se války.

„Je to pro mě taková osobní krize. Ale myslím, že každý člověk by měl dělat pro svou zem a pro svou vlast to, co umí. A já nejsem válečník. Takže jsem tady, studuji, pracuji a posílám peníze na Ukrajinu. Spousta mladých Ukrajinců dělá to samé, zkrátka podle svých možností,“ říká k tomu, že po vypuknutí války na Ukrajině nakonec zůstal na studiích v České republice.

Nikita pochází z jihoukrajinského Mykolajiva (Nikolajeva), které válka těžce zasáhla. „Před válkou mi rodiče finančně pomáhali, ale teď potřebují peníze především pro sebe a nemohou je navíc vydělávat jako dřív,“ dodává. Využívá teď své znalosti ukrajinštiny, ruštiny, angličtiny a češtiny a v Brně si vydělává především jako tlumočník.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související